Изтича срокът, в който фермерите доказват, че са продали определена продукция, за да получат субсидии

  • 31 януари 2019 07:58

  • 1827
  • 0
Изтича срокът, в който фермерите доказват, че са продали определена продукция, за да получат субсидии
©

Днес изтича срокът, в който фермерите трябва да докажат, че са произвели и продали определено количество продукция, за да получат финансово подпомагане за нея.

Фонд "Земеделие" предупреждават, че земеделци, които не представят нужните финансови документи, няма да получат субсидия.

Градинарите, кандидаствали по схемите за обвързано подпомагане на плодове и зеленчуци, трябва да представят документи, които доказват минимални добиви и реализация на произведената продукция. Нужните минимални добиви са различни за различните плодове и зеленчуци, а доказването на продажбата им с фактури е нужно, за да се изсветли секторът.

Обвързаното подпомагане породи и редица скандали през годините, като за 2016-та например превърна България в производител на тикви №1 в Европа, а площите с тикви нараснаха с 500%. Причината бяха ниските разходи за производство - три пъти по-малки от субсидията. Така се оказа, че е достъчно да засееш тикви дори без да се грижиш за тях и без да прибираш реколтата от полето, като само получаването на субсидия гарантираше печалбата. След скандала, тиквите вече не се подпомагат. Има сигнали от фермери обаче, че подобна схема се прилага и при други култури.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1827 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини