Цвета Караянчева: Субсидиите са нужни за малките партии

  • 26 ноември 2018 23:26

  • 744
  • 11
Цвета Караянчева: Субсидиите са нужни за малките партии
© Булфото (архив)

Не съм съгласна с намалението на субсидията. С нея се извърша реална партийна дейност. Какво би станало с малките партии в противен случай? Вижте, тези субсидии са за малките партии, за да могат да развиват политическа дейност.  Ако се предложи в зала и се вземе като решение от парламентарната група, аз ще го взема предвид. Разбира се, преди това трябва да се направят и дебати по въпроса. Но с тези субсидии се гарантира спокойствие за партиите, най-вече за малките такива.

Това сподели в предаването "Шоуто на Слави" по bTV председателят на Народното събрание Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на относно размера на партийните субсидии.

,,Тъй като бях заместник на господин Главчев, след подаването на оставката му аз бях посочена за председател на Народното събрание от господин Борисов в качеството му на председател на партията, а не защото е министър-председател. Това са две различни неща и няма никакво нарушение на Конституцията'', поясни тя за избора да бъде ръководител на парламента.

,,По конституция премиерът има правомощия да предлага министри, които да го заместят, но не е задължен да идва в парламента. Премиерът не може да седи непрекъснато в парламента. Президентът например също би трябвало от време на време да присъства в залата, но го няма'', каза Караянчева.

,,Аз съм вносител на промени в Наказателния кодекс относно домашното насилие, а не задържането до 72 часа. Това са две различни теми. В първия случай говорим за посегателство над жени и деца и дори съпрузи. Това не е целият Наказателен кодекс. Законът в момента не работи в тази насока да преследва насилниците. Но ето че вече вкарваме много сериозни наказания за това нещо'', допълни още тя.

,,В момента няма как да се купят 12 000 машини за гласуване. Ще има достатъчно машинно гласуване, но такива машини няма да има в чужбина, по затворите, по корабите и т.н. Ще има машини в секции с население над 300 души, но няма как да има във всяка секция, защотто това би било финансово натоварващо'', уточни председателят на парламента относно машинното гласуване.

,,Електронното гласуване  не е загърбено, ще го има със сигурност. Проблемът на този етап е, че не може да се гарантира тайната на вота, нито доколко ще е сигурна системата, тъй като тя винаги може да се хакне. Кое ни гарантира например, че в някоя фирма работниците няма да са наредени пред един компютър и да упражнят корпоративен вот? Вотът на нашите сънародници в чужбина е много важен. Ще има електронно гласуване, но нека има и съответните норми за сигурност'', коментира Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на.

По думите ѝ няма доказан монопол върху горивата от страна на "Лукойл" и напомни, че е работа на Комисията за защита на конкуренцията да следи за монополи и нарушения на пазара.

,,Законопроектите се внасят първо през Министерски съвет, а после през комисии, където всеки има право в работна група да прави всякакви предложения. Ако има някакво съмнение дали някой текст е лобистки, винаги може да се даде на Конституционния съд'', заяви още тя.

По отношение на протестите Караянчева обяви, че донякъде те биват опорочавани заради намесата на инициатори от БСП.

,,Когато почнеш да даваш мрачни прокоби за бъдещето, хората започват да вярват в това. Трябва да създадем условия тези хора да живеят по-добре. Вече имаме производство, инвестиции, имаме реална икономика'', посочи тя.

,,Председателят на съответната парламентарна група решава дали даден народен представител да дойде или да не дойде. Това не зависи от мен. Нямам такова правомощие. Това е морален и граждански дълг'', отговори Караянчева по въпрос защо депутатът от ДПС Делян ПеевскиДелян ПеевскиБизнесменът и депутат вече 4 мандата от гражданската квота на ДПС Делян Пеевски е роден в София на не присъства редовно в парламента.

На въпрос защо косвените данъци се вдигат постоянно председателят на НС отвърна, че не се увеличава ставката, а обемът на данъците.

,,По този начин те влизат в общините, за да се ремонтират пътища и за по-чист въздух. Данъците на по-старите коли се вдигат толкова, колкото решат кметовете през общинския съвет. Все пак кметът на съответноно населено място най-добре знае какво е състоянието на общината, какъв е статусът на гражданите. С по-високия данък целим да намалим карането на стари автомобили, тъй като те замърсяват въздуха'', обясни Караянчева.

,,Цените ще паднат ли след това? Няма как да стане това, има си пазарна икономика. Хазната трябва да се пълни. Ако свалим ДДС-то, трябва да вдигнем други данъци'', коментира Караянчева възможността за налагане на диференцирано ДДС.

Последвайте канала на

Владимир Василев
744 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар
Кз

2018.11.28 | 09:27

11

Курнелия и БСП да бъдат изгонени от БГ! Гадните и долни комунисти

Нарко

2018.11.28 | 09:26

10

Долу комунягите! Долуууу! Те са най-мръсните гадове

Долу комунистите

2018.11.28 | 09:22

9

Мръсните комунисти да гният в затвора! Това мога да кажа само!

Антро

2018.11.28 | 08:56

8

Долу мръсните комунисти! Разформировайте ги! Долууу

Долуу

2018.11.28 | 08:55

7

Долу мръсните комунисти от БСП и Курнелия! БСП не заслужава нищо

Закриваййй

2018.11.28 | 08:54

6

Гадовете от БСП за това съществуват - за да лапат пари .... ама някой трябва да ги закрие

Коко

2018.11.27 | 10:18

5

Вдъхновение

Боко

2018.11.27 | 10:17

4

Лицемерие

Иванов

2018.11.27 | 04:26

3

Цвето , колко милиона са субсидиите на големите партии ? - не за пред ТВ , А ЗА ОТГОВОРИТЕ който даде на Трифонов , все едно гледах Борисов,Цветанов,Главчев и други от партията ти. ВСЕ едно и също лаете.

Антей

2018.11.27 | 00:24

2

Тая, от кога и тя започна да разбира от субсидии, виж от далавери със сигурност. Да се издържат от членски внос. Всички плюят БКП, но тя се издържаше от партиен членски внос. Ако ГЕРБ ги задължат да плащат такъв, членската им маса ще се срине поне със 70% и те го знаят много добре. Така, че да не реве за малките партии. Те и сега със субсидиите пак се на хранилка при олигарсите....

Добави коментар

Водещи новини