Плевен - столица на българското пчеларство до неделя

  • 08 февруари 2018 11:49

  • 1080
  • 0
Плевен - столица на българското пчеларство до неделя
© pexels

В Плевен заместник-министърът на земеделието и храните Вергиния Кръстева откри 16-тото международно пчеларско изложение, в което са представени 22 държави от Европа и Азия.

В поздравителен адрес до пчеларите от Държавния фонд "Земеделие" /ДФЗ/ се подчертава, че плевенският форум налага традиции, които спомагат за производството на качествени пчелни продукти. "Българският пчелен мед е известен с изискания си вкус и лечебни свойства навсякъде по света. ДФЗ ще продължи и в бъдеще да прилага политика за подпомагане на пчеларите. За 2018 година предвиденият финансов ресурс по Националната пчеларска програма е в размер на 4,7 милиона лева. През изминалата 2017 година по същата програма са изплатени 3,2 милиона лева. Още 2,4 милиона лева са предоставени на 4 348 пчелари по линия на държавните помощи", се посочва в поздравлението.

До неделя включително Плевен е столица на българското пчеларство. Близо 200 павилиона представят в бизнес-комплекс "Мания Тауър" най-новото в пчеларството и в производството на пчеларски продукти. Гостите могат да се снабдят освен с качествен мед и с всичко необходимо за отглеждане на пчелни семейства, с пчеларски препарати. Лектори от България, Сърбия, Полша, Италия Франция и Испания представят иновациите в тази сфера. Сред акцентите е биологичното пчеларство.

Изложението е организирано под патронажа на Министерството на земеделието и храните и областния управител Мирослав Петров.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1080 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини