Мистериозна смърт покоси крави, пили вода от река Тунджа

  • 15 август 2017 12:19

  • 7738
  • 3
Мистериозна смърт покоси крави, пили вода от река Тунджа
© Gettyimages

Фермери от Ямболско, загубили кратите си, подозират че причина за това е отровена вода на р. Тунджа и обвиняват институциите в безхаберие.

Илчо Илчев, който гледа над 70 крави и телета в село Кукорево, разказа, че преди ден по време на водопой в реката две от животните паднали и умрели. „Умряха още като пиха вода. От водата, няма от какво да е друго“, коментира фермерът пред БТВ. „Не може едно животно 400 – 600 кг да падне за три минути в река Тунджа, това явно е много силна отрова“, допълва фермерът Митко Желев.

Притеснени да оставят мъртвите животни в реката, собствениците започнали да търсят институциите. „Никой не реагира по системата, като се започне от 112 – два пъти звъняхме. После уведомихме ветеринарната служба в Ямбол, след това сутринта рано – и кмета на общината. Пълно безхаберие отвсякъде“, разказа Желев.

„Нямало кой да вземе проби, нямало такава лаборатория, накрая местната лекарка взе", оплака се Илчев.

От ветеринарната служба в града в началото им казали сами да закарат труповете за проба. „Вмирисаните трупове да ги закараш в центъра на Ямбол е несериозно", коментира Желев и допълва, че са казали, че ще ги закараме на елховския път и ще затворим пътя“.

Телата са изнесени към екарисажа във Варна. Заради случилото се фермерите от региона не изкарват животните на водопой.

Местните казват, че водата често е мръсна, защото в нея се изливат отпадъци от всички предприятия в града. Във водата обаче ежедневно се къпели и деца. "Преди месец измря рибата в Тунджа, на друг колега две крави оттогава са болни, на трети в Ямбол са умрели шест крави и две телета. От водата е, няма от какво да е друго, някой системно си хвърля отровите вътре", казаха фермерите.

От РИОСВ – Стара Загора съобщиха, че заедно с Басейнова дирекция са извършили проверка и водата ще бъде изследвана. От Агенцията по безопасност на храните също очакват пробите да покажат от какво са починали животните.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
7738 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Sitalk

2017.09.05 | 08:56

3
Откакто се помня Тунджа след Ямбол винаги е била лайняна, отровна и миризлива.Тоя Илчо от Кукорево вече няма да продава лошото си мляко.
Ввв

2017.08.15 | 18:47

2
Боклушка държава

2017.08.15 | 18:47

1
Геноцида започна то не беше уран то не бяха отрови..

Добави коментар

Водещи новини