-
13 юли 2017 11:19
- 2494
- 1
Понякога плачем докато го режем, друг път се мръщим на силния му аромат, но без него не можем - негово величество лукът е неизменна част от българската кухня.
"Той е съставката, без която нито една лятна салта не е достатъчно вкусна", категоричен е и Расим Акиф, който има голяма зеленчукова градина край село Милево, в която отглежда от най-вкусния български лук, който можете да намерите на пазара. Затова и продукцията му е част от проекта Градините на BILLA.
Расим е израстнал буквално на полето и от много млад се занимава със земеделие. Колегите му казват, че спокойно може да напише докторска дисертация по агрономство - толкова много опит и знания има.
Когато го разпитваме защо неговият лук е толкова вкусен, Расим се усмихва и признава - "Защото го гледам бавно и с любов". Много от вносните сортове били т.н. "Бързи" - засаждат се, а след месец, два се вадят. Лукът, който Расим отглежда в равнината край село Милево се сади в края на есента - октомври, ноември - когато почвата още не е замръзнала. Той стои в земята цяла зима и напролет започва да налива глави. Така зеленчукът събира най-ценните витамини и минерали от българската земя, за да стигне до щандовете на BILLA - полезен и вкусен.
Сладък и вкусен
"Българският лук, който аз отглеждам не е толкова лют, колкото някои вносни сортове, защото престоява по-дълго в земята. Той има сладникав вкус и добрите готвачи познават отлично качествата му. Затова и го предпочитат, когато приготвят летните ястия.", казва Расим.
Той е на полето от ранна пролет до късна есен, за да наглежда своите градини и се гордее с добрата си продукция. Ако го питате как да познаем качественият лук, той разказва с щипка романтика за ароматния миризливец - трябва да е с добра консистенция, да не е много лют и да е приятен, леко хрупкав, когато го хапвате.
Миризливецът, пълен с витамини
Понякога сме склонни да го подценяваме, но лукът крие под люспите си цяла витаминна аптека. Познат още от древността, този зеленчук действа като природен антибиотик и помага на организма да се справи с рака.
Още Плиний пише, че лукът лекува 28 болести. Най-новите изследвания показват, че той е бил напълно прав. Оказва се, че лукът отделя специални биоактивни вещества като алинин, флавоноиди, тиосулфинати, аденозин и др. Освен с бактерицидни свойства, лукът се характеризира и с изключително добрия баланс на различните видове витамини А, В1, В2, Е, К, РР, както и витамин С.
Една глава лук дневно ще ви зареди с куп полезни вещества, ще помогне на организма ви в битката със сърдечно съдовите заболявания и ще подобри имунитета ви.
Затова не пропускайте да сложите няколко глави вкусен български лук в пазарската си кошница следващия път, когато минавате през щанда.
Последвайте канала на
Свързани новини
На почивката: Реал Мадрид 0:0 Майорка
Георги Иванов: Не ми е фикс идея да бъда харесван
Официално: ЦСКА - София продаде головата си машина
Невероятно! Милена Тодорова се качи на подиума в Световната купа по биатлон
Георги Бобев в "Интервюто на Sportal.bg": Аби е роден победител
Казусът с Антон Зингаревич влиза в Народното събрание
Коментари 1
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Кабинетът "Желязков" готов! БСП с 4 министерства, три за Слави
09 януари 202521:47
Водещите новини! Кирил Петков: Правосъдието и бюджетът са заложници на ГЕРБ. Зеленски към САЩ и Германия: Путин ни нападна заради вас
09 януари 202518:56
Шефът на ДАНС: Пребиваващи в регистрационно-приемателния център "Враждебна" сирийци са слушали песни, свързани с ИД
09 януари 202520:03
Полицията погна лихвари в София
09 януари 202519:04
Енергийният експерт Мартин Владимиров посече бизнеса за компенсациите за тока
09 януари 202520:36
Плюсовете на преброителните центрове и сканирането на бюлетини
09 януари 202521:20
Иран: Арестуван по обвинения в шпионаж швейцарец се самоуби в затвора
09 януари 202520:40
САЩ одобри военна помощ за Украйна на стойност 500 милиона долара
09 януари 202520:10
Синът на Пъф Деди също е обвинен в изнасилване
09 януари 202520:15
2017.08.17 | 15:00