В сезона на дините: Защо да заложим на българските

  • 03 август 2017 14:27

  • 5280
  • 1
В сезона на дините: Защо да заложим на българските
©

Август е най-вкусният сезон и е в разгара си. Дини, пъпеши и нектарини – сега е перфектното време да заложим на повече плодове в менюто си, съветват диетолозите и това никак не е случайно. Сега е времето, в което те са най-свежи и полезни. Сред първенците по съдържание на витамини и минерали и същевременно на почти никакви калории е динята.

Сочна и много вкусна, тя дарява на тялото куп полезни вещества, хидратира организма, помага ни да се преборим с обилното потене в топлите дни и спомага за по-бързото оздравяване при настинка. Освен това е отлична храна за хора с анемия и за такива, които искат да подобрят работата на бъбреците и черния дроб.

Как изглежда най-вкусната диня


Как да изберем обаче перфектната диня? Питаме това един от най-добрите производители на любеници у нас – Рашо Рашев, който има бостан в полето край Любимец, легендарно място за отглеждане на дини.

Рашо има малък семеен бизнес и се грижи за бостан от 300 декара. Ако го питате не е ли много голям, той отговаря с усмивка, че има страхотен екип с който работи и не се плаши от работа.

Като един истински експерт по дините, Рашо разкрива секрета за това как да познаем узрялата диня. Не е нужно да я почуквате – трябва просто да се вгледат добре в кората й. Ако шарките са добре оцветени и ярки – значи е добре узряла. Ако са бледи – е трябвало да остане още малко на бостана.

Отгледани с любов

За да произведе вкусни дини, Рашо започва подготовката още от пролетта. Засажда семената през март, а малко повече от месец след това разсада вече е на полето. „80 дни след като коренчетата се захванат в почвата, първите дини са готови“, казва с гордост той. Рашо Рашев е и един производителите, с които BILLA работи по проекта си "BILLA Градини“.  Когато видите любениците му на рафта, трябва да знаете, че са гледани с много любов. Дипломиран агроном, Рашо знае много добре каква е тайната на динята. Той отглежда вкусния летен плод от 14 години и споделя, че за да стане наистина вкусна, динята трябва да поеме много слънце. Разбира се, важно е и поливането, но ако няма топла пролет – растенията страдат и не раждат добри любеници.

Любимец – меката на вкусните дини

Дините от Любимец са най-популярните у нас и това не е случайно. Славата им се носи от години и всички знаят че те са сочни, вкусни и винаги добре узрели. Тайната е в рохката и песъчлива почва в плодородното поле край Любимец. В южната долина на Марица, малко преди границата ни с Гърция и Турция климатът е топъл, ветровете носят усещането за средиземноморие, а на полето се раждат най-вкусните плодове и зеленчуци.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
5280 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
бай хой

2017.08.10 | 09:29

1
абе къв е тоз опален циганин бе там няма никой повече от 100 декара бостан говоря за големите бостанджий а този опаления щял да има 300 ай сектир

Добави коментар

Водещи новини