Първи случай на нодуларен дерматит в Ловешка област

  • 08 юни 2016 11:45

  • 6829
  • 3
Първи случай на нодуларен дерматит в Ловешка област
©

Крава, заразена с нодуларен дерматит, е открита в гр. Априлци в понеделник вечерта, съобщи д-р Росен Федерчев, шеф на Областната дирекция по безопасност на храните. Болното животно се отглеждало с още четири във ферма в кв. "Острец". Незабавно, още във вторник, болното и контактните говеда били умъртвени и загробени, пише "24 часа".

Заболяването е потвърдено лабораторно от София. Осигурени са 2 500 ваксини, създадена е организация за разпределянето и поставянето им. "Целта е да се затвори пръстен около огнището на заразата", обясни д-р Федерчев. Понастоящем 9 ветеринарни специалисти прилагат превантивните мерки. За 24 часа са изразходени 50% от ваксините, до четвъртък ще бъдат поставени и последните от първия етап.

За месец и половина нодуларният дерматит е "прескочил" от Южна в Северна България. Умъртвените животни в Априлци не са контактували с други, дори не са напускали пределите на фермата от година и половина, а тя пък е отдалечена от преминаващ път.

Епизоотичната областна комисия заседава в сряда. Решено бе да се прави дезинсекция в населени места, където се отглеждат говеда. Ще бъдат информирани всички кметове и кметски наместници, че мъртви животни трябва задължително да се загробват. Работи се по узаконяване, на предназначени за това места.

Голям проблем са нерегистрираните крави - без ушна марка, каза още д-р Федерчев. В област Ловеч регистрираните са 12 хил. и за тях ще бъде осигурена ваксина. Но, за да се пресече разпространение на заразата ще се търсят начини да бъдат ваксинирани и останалите в дребни стопанства. "Прекратява се всякакво движение на говеда от едно място на друго - такова ще има само към местата за загробване", категоричен бе шефът на ОДБХ. А изрядните собственици ще бъдат обезщетявани, увери той.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
6829 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
не ходет боси и се пазете

2016.06.12 | 20:27

3
засякохме го като диверсия сега обаче светят петна по тревата и край пътищата не е ясно как се разпространява защото свети и съвсем наблизо на треви до пътя..
Каубоец

2016.06.11 | 21:16

2
Тази зараза се разпространява и чрез вектори по въздуха,и пасищата на болни преживни животни остават за шест месеца под карантина.

2016.06.10 | 11:35

1
Виновни са западните терористи, те ни сасипаха селкото стопанство!

Добави коментар

Водещи новини