Нодуларният дерматит стигна до Пазарджик

  • 31 май 2016 15:28

  • 1702
  • 0
Нодуларният дерматит стигна до Пазарджик
© Булфото

Огнище на заразен нодуларен дерматит е открито в Пазарджик. Във връзка с това областният управител Гинче Караминова свика извънредно заседание на Областната епизоотична комисия.

По време на заседанието д-р Гошо Ганев от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) обясни, цитиран от местния сайт „Виделина”, че съмнението за заболяло животно се е появило миналата седмица. То било от ферма, намираща се в района на „Зайкови мандри” в Пазарджик и по-късно починало. Появили се съмнения и за други няколко животни от стадото. То се състои от 104 говеда. Останалите живи 103 животни ще бъдат умъртвени.

Наличието на болестта е било официално доказано от клиничните изследвания. Резултатите са излезли вчера.

Д-р Ганев отбеляза, че близо до заразеното стадо има и други с общ брой около 100 животни. За тях обаче няма установена симптоматика на болестта. Те, както и останалите животни в цялата област, ще бъдат ваксинирани до края на следващата седмица.

При стадо от 5 животни в Сърница също са се появили съмнения. Те са придружени и от типичната клинична картина, но официалните резултати от изследванията не са готови, съобщи шефът на БАБХ-Пазарджик Петко Митев.

Ваксинация вече е извършена в община Стрелча. Причината е, че болестта е установена в село Беловица, което се намира на 5 км от границите на община Стрелча в посока Пловдив. Ваксинирани животни има и в община Панагюрище.

Евтаназираните животни трябва да бъдат загробени на територията на съответната община. Това е необходимо, за да не се разпространи заразата. Мястото за Пазарджик все още не е посочено. Шефът на БАБХ-Пазарджик препоръча мястото да бъде в чертите на съществуващото сметище.

Десислава Станева
1702 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини