България отделя 40 млн. евро за сектор "Плодове и зеленчуци"

  • 28 януари 2016 14:50

  • 2034
  • 0
България отделя 40 млн. евро за сектор "Плодове и зеленчуци"
© Getty Images/Guliver

България отделя 40 млн. евро за сектор "Плодове и зеленчуци", което е най-голямата подкрепа от пакета за директни плащания. Тази година за първи път производителите ще получат плащанията си за обвързаната подкрепа.

За целия Европейски съюз обвързаната подкрепа за сектора е 200 млн. евро. Това обяви днес министърът на земеделието и храните Десислава ТаневаДесислава ТаневаДесислава Танева е родена на 9 юни 1972 г. в град Сливен. През 1990 г. завършва ПМГ "Добри. Тя участва в среща на производителите на плодове и зеленчуци в България с представители на супермаркетни вериги и преработвателни предприятия.

Десислава ТаневаДесислава ТаневаДесислава Танева е родена на 9 юни 1972 г. в град Сливен. През 1990 г. завършва ПМГ "Добри поздрави създателите на електронния пазар за свежи плодове и зеленчуци за постигнатите резултати през първите 6 месеца от работата им. И определи инициативата като "къса верига на доставки, които могат да гарантират по-високи доходи на земеделските стопани, с по-високо качество на продукцията и без прекупвачи".

За да се увеличат обаче реално доходите на българските производители, и да имат те по-голям успех както на вътрешния, така и на международния пазар, е необходимоста от сдружаването им, подчерта министърът. Подобно обединение на производителите в групи ще им осигури по-голям достъп до субсидиите, по-добър пазарен дял, срещу по-добри пазарни условия, категорична бе Танева.

Статистиката сочи, че в момента около 9 000 земеделски производители се занимават с отглеждането на плодове и зеленчуци, включително и оранжерийно. От тях в групи са организирани едва 48 или 0,5 на сто и те изпълняват инвестиционните си програми. За организации на производители са признати общо 4, като една е в процес на признаване, включващи 44 на брой производители, каза още министър Танева. Те ще имат възможност за кандидатстват по Оперативните програми за подкрепа на техните инвестиционни програми, ще получат европейско, и национално съфинансиране, подчерта министърът.

През 2017 г. се планира отварянето на мерки по Програмата за Развитие на селските райони, за да бъдат мотивирани земеделските стопани да се организират не в поредната браншова организация, а в организация на производители. В края на тази година ще сме готови с проекта на съответните нормативни актове, увери Танева, цитирана от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2034 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини