Животновъдите са бесни на управляващите, дават срокове и искат оставки

  • 29 април 2014 18:35

  • 2516
  • 2
Животновъдите са бесни на управляващите, дават срокове и искат оставки
© Булфото

Представители на животновъдите дадоха пресконференция, на която се заканиха с протест, още преди изборите, ако правителството не изпълни поетите си ангажименти към тях до 10 май. Шест месеца, след като животновъдите се споразумяха с правителството за националните доплащания за глава добитък, днес те отново се заканват да протестират, съобщи "news.bg".

Въпреки подписаното споразумение с министрите на земеделието Димитър ГрековДимитър Греков Проф. Димитър Греков е специалист по бубарство и преподава в пловдивския аграрен университет по и на финансите Петър ЧобановПетър Чобанов Петър Чобанов е роден на 20 юли 1976 г. в Ямбол. Завършил е Математическа гимназия „Атанас, според представителите на браншовите организации, правителството не си изпълнява поетите ангажименти.

Председателят на Националната асоциация на животновъдите в България Бойко Синапов посочи, че много голяма част от точките в споразумението не се изпълняват от правителството. Животновъдите не желаят да висят на "издънения национален бюджет". Те за пореден път декларираха желанието си да усвояват европейски средства. "Нека националните средства да останат за нашите социално слаби и за пенсионерите", призова Синапов.

Според животновъдите споразумението им с правителството по държавната помощ за изхранване на преживни животни едър и дребен рогат добитък от основни стада "de minimis" са заложени 15-20 млн. лева. Животновъдите намират сумата за нищожна, в сравнение с парите, които европейските им колеги от други страни взимат. Синапов акцентира, че Европейската комисия дава възможност всеки един български стопанин да усвои до края на годината до 30 000 евро.

Само преди няколко дни управляващите обявиха, че ще ни дадат 11 млн. лева. За сравнение, в споразумението, им били обещани 15 млн. лева. По този начин, управляващите не само, че не са положили усилия да достигнат максимума на средствата, но са нарушили и обещания минимум.Това означавало, че на една овца-майка се полагат 4 лева, на една крава 25-28 лева. Синапов призова всички свои колеги животновъди да не подписват договори, защото са работещи хора, а това е една "социално слаба помощ".

Синапов се закани, че точно преди изборите, животновъдите ще притиснат управляващите и ще им покаже, че повече не може така.

Животновъдите искат да бъдат конкурентоспособни на колегите си в Европа, иначе бизнесът им е обречен, тъй като животните намаляват от година на година.

Една-единствена точка е изпълнена - платени са навреме европейските субсидии, които и предходните години се плащаха, обявиха земеделците.

Като представител на Регионалната животновъдна асоциация - Сливен, Янка Попова заяви, че хората по места са наистина обезверени от липсата на политика и стратегия в сектора. Тя открива имитация на работа и популизъм, но констатира, че от години нито едно допълнително евро не е влязло в сектора и не е усетено от животновъдите там. "Ние сме никъде - нито в европейското подпомагане, нито в националното", заяви Попова.

Сребрин Илиев, представител на пчеларската общност, заяви подкрепа към сектора "Животновъдство". Според него няма по-сладка корупция от тази в сектора им. Той обърна внимание, че на макрониво нещата са много страшни. "В момента българските общини поголовно разпродават общинската си земя, без никой да може да регулира този процес", заяви Илиев. Той е възмутен, тъй като земята не е на общините, а на общността.

Представителят на пчеларската общност е възмутен как сумата от 2 800 000 лева ще бъде вложена в това, след като животни няма да има.

Животновъдите поясниха, че не е ясно какво ще се случва и със средствата за профилактични прегледи. Не се знае нито кой ще плаща 40% от средствата за марките на животните, кой ще плаща вкарването им в системата, нито как ще се изплащат ваксините. Фермерите изпитвали притеснения и за кредитите си.

Представителите на животновъдите са категорични, че всички браншови организации са обединени и дадоха срок на управляващите до 10 май да изпълнят поетите ангажименти към животновъдите, съгласно подписаното споразумение.

Те дори вметнаха, че искат министърът на земеделието Димитър ГрековДимитър Греков Проф. Димитър Греков е специалист по бубарство и преподава в пловдивския аграрен университет по да освободи от поста на заместник-министър на земеделието Бюрхан Абазов.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2516 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2014.06.04 | 11:33

2
Оставка за цялото бездейно правителство

2014.05.18 | 14:12

1
Нали борисов ви изведе като прасета на площада 20 бр айдуци който само пари искате без да могат по малките ферми да получат субсидий и сега пак ви насьсква ама вече в Брюксел не са балами и затова ще получите един К.....рррррррррррр!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини