Куба привлича руснаци и китайци, за да възроди туристическия си сектор

  • 10 юни 2024 15:23

  • 531
  • 1
Куба привлича руснаци и китайци, за да възроди туристическия си сектор
© Getty Images (архив)

Руският турист Сергей Бояришник обикаля из стария град на Хавана заедно със семейството си и се наслаждава на гледките.

„Много сме чували за Куба, ни сме приятели от години. Всичко тук ни харесва“, казва 36-годишният московчанин, който е част от малка туристическа група.

Куба обяви наскоро стимули за туристи от страни като Русия и Китай в опит да възроди туристическия се сектор, който от години е в състояние на колапс. Ту включват преки полети до Русия и Китай, отмяна на визите за китайските туристи и приемането на руската разплащателна система "Мир", алтернативна на Visa и Mastercard.

Куба отвори за туристи след шест месеца изолация

Тази стратегия вече се отплаща. През първите три месеца на годината над 66 000 руснаци вече са посетили карибския остров или двойно повече в сравнение със същия период на 2023 г., сочат данни на кубински медии.

Руските туристи обаче са сред малкото добри новини за кубинския туризъм. Строгите санкции, наложени по времето на бившия президент Доналд Тръмп, намалиха броя на туристите от САЩ и Европа, сочат официални данни.

Опитът на Куба да привлича туристи отдалече може да ѝ донесе само частичен успех. Пътуването от Китай до Куба, например, отнема 24 часа, коментира Пало Спадони от университета в Аугуста, който е експерт по кубинския туризъм.

Според него Хавана няма да успее да постигне заложената цел от 3,2 милиона туристи през 2024 г. Броят им едва ли ще надхвърли 2,6-2,7 милиона, посочва БТА.

Последвайте канала на

Владимир Василев
531 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.10 | 15:58

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини