Куба отвори за туристи след шест месеца изолация

  • 09 октомври 2020 11:05

  • 344
  • 0
Куба отвори за туристи след шест месеца изолация
© Getty Images/Guliver

Кубинският премиер Мануел Мареро обяви, че по-голяма част от карибския остров се отваря за международен туризъм от идната седмица, навлизайки в "нова нормалност" след ограничаването на случаите на COVID-19, предаде Ройтерс, цитирана от БНР.

Страната, която затвори границите си преди шест месеца, за да се справи с коронавируса, постепенно се отваря за туризъм преди високия сезон от ноември до март. Първи ще посрещат чуждестранни туристи северните островчета, след това и курортът Варадеро.

Тринайсет от шестнайсетте кубински провинции ще бъдат отворени за туризъм, каза на кръгла маса снощи Мареро. Столицата обаче няма да е сред достъпните райони. Хавана едва сега изглежда овладява втората вълна от инфекции със строги мерки, включително вечерен час.

Международният туризъм е основен източник на твърда валута за Куба и спирането му нанесе тежък удар върху икономиката на острова, като същевременно САЩ продължиха да засилват търговското си ембарго, припомня Ройтерс.

В Куба доларът е цар, стига да го имаш

Ще дадем възможност за международни полети за всички провинции, които са в третата фаза, заяви премиерът, отбелязвайки, че всички пристигащи ще бъдат тествани.

Здравната система на Куба овладя болестта на острова и ограничи смъртността. Всички потвърдени случаи се хоспитализират, а контактните лица се проследяват и изолират.

Куба отчита само 11 смъртни случая при COVID-19 на милион души, спрямо 203 в Доминиканската република и 647 в САЩ, сочи статистиката на университета "Джонс Хопкинс".

Държавата е покрила разходите за изолирането на 115 000 предполагаеми заразени и контактни, информира Мареро. От тях под 5 процента са се оказали положителни.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
344 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини