Черешовият туризъм в Кюстендилско се превърна в хит

  • 28 май 2024 15:31

  • 9024
  • 2
Черешовият туризъм в Кюстендилско се превърна в хит
© Getty images

В Кюстендилско, където започва кампанията по прибирането на плодовете, стартира и така нар. черешов туризъм. За втора година е обявена оферта от местни овощари - "Набери си сам", съобщава БНР. 

Всеки желаещ може да влезе в градината, да си набере сам от плодовете и срещу символична сума да си ги вземе за вкъщи.

Миналата година в една от градините в района на Пиперков чифлик гостува цял клас от София и децата браха сами от черешите. Семейства също са идвали.

Насрочиха Празник на черешата в Кюстендил

И при тази кампания вече е обявена оферта за овощна градина в близкото село Коняво, където се отглеждат качествени биочереши.

Собствениците гарантират, че червените плодове са отгледани без пестициди и химикали, с високо качество и свежест. Цената на един килограм собственоръчно набрани череши е от 1 до 2 лева. Според организаторите това може да се превърне в едно приятно преживяване. За всеки берач се подсигурява и минерална вода.

Овощарите напомнят, че желаещите сами да си наберат вкусни череши направо от дървото трябва да са подходящо облечени за работа на открито - да носят шапки, удобни обувки и амбалаж - кофи и касетки.

"Каня всички от цяла България, който дойде на уикенд, да си набере череши. Ще плати някаква цена там и ще си замине. Колкото изяде си е за негова сметка. От Добрич снощи ми се обадиха. Искат да купят череши от тук. 13 лева струва килограмът", казва дългогодишният директор на Института по земеделие край Кюстендил проф. Димитър Домозетов, който сега се грижи за над 500 декара плодни градини, и който пръв въведе така нар. черешов туризъм.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
9024 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Кратункосл

2024.05.28 | 18:20

1
Как няма да има туризъм като изкупната цена на черешите е 1.30 -1.50 а за бране братята Роми искат 80 стотинки на килограм.Няма берачи!!!
Бай Ганьо

2024.05.30 | 13:21

2
А братята гяури по колко искат

Добави коментар

Водещи новини