Търговци на череши поставят подвеждащи надписи, за да примамят клиенти

  • 07 май 2024 10:11

  • 895
  • 2
Търговци на череши поставят подвеждащи надписи, за да примамят клиенти
©

По пазарите се появиха първите череши, но продажбите вървят слабо.

Първоначално червените плодове идваха на тържища като внос от съседна Гърция, но вече може да се намери и българско производство. Част от търговците, заради по-голяма продажба и привличане на клиенти, поставят подвеждащи надписи, че черешите са от Кюстендил. "Кюстендилска хрущялка" е най-експлоатираният надпис, защото този вид череша се слави с превъзходните си вкусови качества. Факт е обаче, че сладките плодове в Кюстендилско все още не са узрели, въпреки че тази година кампанията ще избърза поне със седмица.

"От няколко години има черешови дървета, отглеждани в оранжерии, но те са малко като площ и няма как да захранят масовите пазари", обяснява пред Bulgaria ON AIR производител.

Самият сорт е селектиран в Института по земеделие - Кюстендил. Плодовете са едри, сърцевидни и с тъмночервена кожица. Плодовото месо е плътно, розово-червено, сладко и с приятна киселина, а сокът е тъмночервен и с много добри вкусови качества. Родовитостта на сорта е много добра. Според специалистите този сорт узрява през месец юни и няма как плодове от него да се продават в момента на пазара.

Производителите са категорични, че по това време на годината кюстендилски череши няма на тържищата, а ако плодовете се предлагат за такива - търговците лъжат, предава "Фокус".

Последвайте канала на

Радина Лазарова
895 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 06:38

2
❤️ Г­­­о­р­­е­­щ­и­ ­­­м­о­м­и­ч­е­­т­­­а­­­ ­в­­­и­­ ­­­о­ч­­­а­­к­в­­а­­т ­-­ X­­1­­8­­­.­­F­­U­N
бай Грую

2024.05.07 | 21:25

1
В България всички карт0фи са см0лянски или сам0к0вски,всички д0мати 5л0вдивски,всички кайсии силистренски всичкия едър б0б смилянски или радуилски,всичките чере6и кюстендилски и т.н.

Добави коментар

Водещи новини