Броят на чуждите туристи у нас надмина очакванията

  • 25 март 2024 16:51

  • 844
  • 3
Броят на чуждите туристи у нас надмина очакванията
© Getty Images (архив)

При очаквани 1,7 милиона посещения от чужденци, през зимния сезон туристите у нас вече надхвърлят 2,1 милиона. Около 200 хиляди от тях са практикували ски и сноуборд, но от чужбина са идвали в България и с други цели - посещение при близки роднини и приятели, за бизнес, балнео, СПА и уелнес, винен, културен туризъм. Като цяло сезонът от декември до март приключва с положителен ръст. Това коментира за БНР проф. Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма:

„Чужденците, които виждаме да се разхождат сега в София, Пловдив, Търново, Стара Загора, Варна, Бургас, Русе – те са за културен туризъм в градска историческа среда. От влезлите в страната 58% са от Европейския съюз. Най-много посетителите от страни извън ЕС са от Турция и Великобритания“, добави той.

Бум на туристи у нас: Евтино, вкусно, зелено, a домакините ... готвят чудесно

По думите на Драганов в началото на май има струпване на празници, вкл. и Великден, и се очакват рекордни за последните 7-8 години пътувания на българите.

Много добре вървят летните резервации. Предварителните записвания бележат ръст от 20% на немския пазар и близо 70% на английския пазар. Това означава, че възстановяваме пазарите и очакваме за лятото реализираните туристически нощувки в местата за настаняване да надминат 5,2 милиона. 38 на сто от немските туристи идват повторно у нас. От полския пазар се отчита 72% възвръщаемост. България стои много добре в търсачките за туристически дестинации. Трябва да имаме самочувствие, защото предлагаме туристически продукти на световно ниво, допълни още проф. Драганов.

Последвайте канала на

Владимир Василев
844 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.03.25 | 22:51

3
Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контpoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:----> gg.gg/xlman

2024.03.25 | 21:57

2
проф. Драганов е тотален идиот от герб, брои тираджиите, гастербайтерите и бежанците за туристи.
К,У,ЄР,Д у

2024.03.25 | 17:04

1
ХАХХАХАХАХАХААА

Добави коментар

Водещи новини