Страната ни ще се опита да привлече туристи от Дания и Нидерландия

  • 21 февруари 2024 17:21

  • 555
  • 3
Страната ни ще се опита да привлече туристи от Дания и Нидерландия
© Getty Images (архив)

В рамките на участието си в Неформалния съвет на министрите на туризма на Европейския съюз министър Зарица ДинковаЗарица ДинковаЗарица Динкова е заместник-министър на външните работи на Република България с ресор проведе работни срещи с делегациите на Нидерландия и Дания. На работните срещи бяха обсъдени възможностите за насърчаване на туристопотока и популяризирането на страната ни като туристическа дестинация в двете държави.

През 2023 г. посещенията на нидерландски туристи у нас са над 94 хил.

Бихме искали да насърчим сътрудничеството си и да създадем предпоставки за увеличаването на туристопотока от Нидерландия. България е атрактивна дестинация с много и различни възможности за туризъм – културен, еко, морски, планински, СПА и уелнес, винен и кулинарен, посочи министър Динкова.

Директор индустриална политика и топ сектори в Министерство на икономиката и климатичната политика в Нидерландия – Серпил Ташиоглу, посочи, че България има потенциал да привлече повече туристи от Нидерландия, тъй като те стават все по-загрижени за опазване на околната среда и търсят все по-устойчиви продукти, като в същото време имат нагласа за откриване на нови дестинации.

Министър Динкова: Туристическият сектор е моят отбор

През изминалата 2023 г. са отчетени около 40 хил. посещения на туристи от Дания в страната ни. Водещи дестинации за тях са били Несебър, Варна, София, Балчик и Пловдив.

България е насочила усилията си в утвърждаването на имиджа на страната ни като сигурна и конкурентоспособна дестинация, която предлага изключителни възможности за възстановяване и рекреация, в съчетание с лековити минерални води и СПА процедури. Разнообразието от исторически забележителности, културни събития, фестивали, кулинарните преживявания и българското вино отговарят и на най-изтънчените вкусове, каза министър Динкова по време на срещата си с Андерс Тургард, заместник-постоянен секретар в Министерството на индустрията, бизнеса и финансите на Дания.

Тургард отбеляза, че туристите от Дания имат повишен интерес към посещения на страни от Балканския полуостров и особено в сегмента на младежките пътувания. Той отбеляза, че след пандемията, породена от COVID-19, датчаните търсят възможности за здравен туризъм и рекреация.

Насърчаването на контактите между България, Дания и Нидерландия в туризма е логична стъпка в посока заздравяване сътрудничеството и разбирателството между Северозападна и Югоизточна Европа, което е и в основата и на Европейската кохезионна политика.

Последвайте канала на

Владимир Василев
555 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.25 | 05:38

3
❤️ Г­­о­р­­е­­­щ­и­­­ ­­­м­о­м­и­ч­­е­­­т­­­а­­ ­­в­­и­­­ ­­о­­­ч­­а­к­­в­­­а­­­т ­-­­ X­­1­­­8­­.­­­F­­­U­­­N
Снежко Снежев

2024.02.21 | 18:49

2
... като им продава марихуана и... бЕлО ли:)))?!?

2024.02.21 | 17:37

1
Чували сте за подобрената формула на Виа`гра, която е 3 пъти по-ефективна и напълно безопасна на всяка възраст, както и лекува мъжки заболявания и подмладява. Аз лично го опитах и сега го препоръчвам на всички. Ето какво пишат за нея---> do.my/bluestone

Добави коментар

Водещи новини