Решителни действия за регламентиране на статута на хижите в България

  • 15 юли 2021 21:05

  • 2158
  • 0
Решителни действия за регламентиране на статута на хижите в България
© МТ

Министърът на туризма Стела БалтоваСтела БалтоваСтела Балтова е служебен министър на туризма в кабинета на Огнян Герджиков. С указ на обсъди проблемите, свързани със стопанисването и управлението на планинските хижи, хижите-хотели и заслоните в България с представители на Българския туристически съюз. В срещата участваха експерти от министерствата на туризма и на правосъдието.  

Министър Балтова заяви, че през годините много неща са се променили и то не в ползва на обществения интерес и съхраняването на планинските и високо-планинските обекти за пешеходен туризъм. „Бихме искали решението, свързано със стопанисването на хижите, да намери ново и устойчиво решение“, подчерта тя. По думите ѝ хижарите са гостоприемни хора, които милеят за планината и нейното опазване. 

Участниците в срещата се споразумяха в спешен порядък да бъде създадена междуведомствена работна група. Тя ще се заеме с прегледа на законовата рамка, свързана със собствеността на планинските хижи и културно-археологическите обекти и управлението й в контекста на социализацията на туризма. В нея ще бъдат привлечени експерти от министерствата на туризма, на регионалното развитие и благоустройството, на културата, както и министерствата на младежта и спорта, на отбраната, на правосъдието, за да се решат адекватно и компетентно всички настоящи проблеми, свързани със статута на хижите у нас.

Колко ще плащаме за чадъри и шезлонги по плажовете това лято?

Представителите на Българския туристически съюз изведоха необходимостта от пълна координация на държавните органи и регламентирането на професия „хижар“, което би допринесло за по-доброто стопанисване на планинските обекти, както и до повишаване качеството на обслужване. 

Беше обсъдена и възможността за създаването на съвременна и единна маркировка, в това число метални знаци – колове със слънчеви батерии и с интелигентни системи, които да помагат на изпадналите в беда туристи-планинари.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
2158 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини