Безос, Брансън и Мъск: кой ще спечели надпреварата в космическия туризъм?

  • 07 юли 2021 16:07

  • 4151
  • 1
Безос, Брансън и Мъск: кой ще спечели надпреварата в космическия туризъм?
© pixabay

Трима предприемачи милиардери - Джеф Безос Джеф БезосДжѐфри Престън Бѐзос (на английски: Jeffrey Preston „Jeff“ Bezos), по-известен просто като Джеф, Илън Мъск и Ричард Брансън, се надпреварват да влязат в нова ера на частни търговски космически пътувания, пише БТА.

Билети

Безос, Брансън и Мъск инвестират милиарди долари в своите космически начинания, като всеки от тях обещава да превозва клиенти, които си плащат, на пътешествия до космоса - а участието в това ще струва доста пари.

Има информация, че компанията на Брансън "Върджин галактик" вече има над 600 резервации за билети, струващи около 250 000 долара. Тя очаква да започне пълно търговско обслужване през 2022 г. и в крайна сметка се надява да намали цената на билетите до около 40 000 долара.

Ройтерс съобщи през 2018 г., че компанията на Безос "Блу ориджин" планира да таксува пътниците с поне 200 000 долара на пътуване, въз основа на оценка на съперническите планове на Брансън и други съображения, въпреки че позицията й може да се е променила. "Блу ориджин" не е разкрила дългосрочните си планове за цените.

Ричард Брансън предвижда да полети в космоса преди Джеф Безос

Човек, чиято самоличност засега не е разкрита, е запазил едно от местата в първата суборбитална мисия на "Блу ориджин", предвидена за 20 юли, предлагайки 28 милиона долара при наддаване на търг.

Компанията "Спейс екс" на Мъск вече закара екипаж до Международната космическа станция и планира да изведе в орбита изцяло цивилен екипаж през септември. Мъск също така каза, че "Спейс екс" ще вземе милиардера Юсаку Маедзава на полет около луната с бъдещата си ракета "Старшип" през 2023 г.

Устройство

Предвижда се космическият самолет "Юнити", използван от системата за многократна употреба "СпейсШипТу" на "Върджин галактик", да бъде издигнат на височина от голям самолет носител, наречен "Ив", преди отделянето.

Апаратът "Ню шепърд" на "Блу ориджин", представляващ съчетание между ракета и капсула, се изстрелва в суборбиталното пространство преди отделянето. Ракетната част се връща на площадката за изстрелване, а капсулата под налягане се спуска обратно на земята с парашути. Тя има шест прозореца за наблюдение - най-големите използвани някога в космоса.

Капсулата "Дракон" на "Спейс екс" е поставена на ракета "Фолкън" за многократна употреба, с която достига космоса.

Илон Мъск за завладяването на Марс: В началото вероятно ще умрат много хора

Екипаж и пътници

Космическият самолет на "Върджин галактик" може да побира шестима човека: двама души екипаж и четирима пътници.

Апаратът на "Блу ориджин" може да превозва шестима човека и лети самостоятелно.

Капсулата "Дракон" на "Спейс екс" може да носи максимум седем човека.

Маршрут

"Върджин галактик" се хвали с време за полет около 90 минути от излитането до приземяването, включително няколко минути в безтегловност.

Суборбиталният полет на капсулата на "Блу ориджин" е около 10 минути след отделянето. Тук също хората на борда преживяват няколко минути в безтегловност и виждат извиващата се повърхност на планетата, преди да се върнат на Земята.

Мисиите на "Спейс екс" се очаква да продължат между три и четири дни от изстрелването до приводняването.

Подписка иска Джеф Безос да остане завинаги в Космоса

Финансиране

Типично за начинанията на Брансън, "Върджин галактик" ползва държавно финансиране. Нейните акции достигнаха върхово ниво от почти 60 долара след одобрението на Федералното управление по въздухоплаване през юни 2021 г.

"Блу ориджин" е частна собственост, а основателят на "Амазон" Джеф Безос Джеф БезосДжѐфри Престън Бѐзос (на английски: Jeffrey Preston „Jeff“ Bezos), по-известен просто като Джеф по-рано даде да се разбере, че възнамерява да продава акции на "Амазон" на стойност 1 милиард долара всяка година, за да финансира начинанието.

"Спейс екс" също е частна собственост и е събрала милиарди долари чрез успешни дейности за набиране на средства. Сред ключовите инвеститори са компаниите "Алфабет" и "Фиделити". Мъск казва, че парите от таксите за чартърните полети на "Спейс екс" ще отиват за мисии до Луната и евентуално до Марс.

 

Борислава Борисова
4151 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Stamatis

2021.07.08 | 11:29

1
На малките и средни измамници им казват престъпници, а на тези хипер-мега измамници им казват визионери! Баите каваха едно време: Мъгла и вятър! Точно това са тези играчи!

Добави коментар

Водещи новини