Министър Балтова разговаря с министъра на външните работи на Чешката република Якуб Кулханек

  • 11 юни 2021 18:30

  • 315
  • 0
Министър Балтова разговаря с министъра на външните работи на Чешката република Якуб Кулханек
© Министерство на туризма

Министър Стела БалтоваСтела БалтоваСтела Балтова е служебен министър на туризма в кабинета на Огнян Герджиков. С указ на участва в пленарни разговори в рамките на двустранна среща между министрите на външните работи на България и Чехия – Светлан СтоевСветлан СтоевСветлан Стоев е завършил УНСС, специалност „Международни отношения” през 1985 г. Има и Якуб Кулханек. Заедно със заместник-министъра на здравеопазването Тома Томов бяха обсъдени условията за възможно най-лесното и безопасно пътуване на туристи между двете държави.

Беше обсъдена възможността чешките туристи да могат да влизат на територията на България 22 дни след поставянето на първа доза ваксина, без да се налага да остават в карантина или да представят негативен тест. Обмисля се решение в тази посока.

Министър Якуб Кулханек съобщи, че около 50% от населението на страната му е с поставена първа доза ваксина и изрази надежда за скорошни мерки, които да облекчат пътуванията на чешки туристи до България. „Това ще бъде една много добра новина за онези чехи, които подготвят отпуската си и се колебаят, новина, която ще ги убеди да изберат именно България за своя дестинация,“ каза той.

Преди пандемията, през 2019 г. чешките туристи, посетили страната ни, са 189 хиляди, а през миналата година – едва една четвърт от това число. Беше изразена надеждата нивата от 2019 да бъдат надминати. Министър Балтова съобщи, че между България и Чехия за лятото са планирани 160 полета за Варна и около 700 за летище Бургас.

Министър Балтова увери госта, че България остава сигурна и гостоприемна дестинация, а отношенията между двете страни се основават на дългогодишни традиции и близост. Тя го информира, че ваксинационният процес на персонала в туризма протича активно и всеки работещ в сектора има избор сред 4 осигурени вида ваксини. Министерството на туризма предприема редица инициативи - като два предстоящи журналистически тура, както и дигитални активности, които да популяризират дестинация България на чешкия пазар. А през февруари във Варшава беше открито туристическо представителство на България, което обслужва и Чехия. Участниците в срещата изразиха задоволството си от постигнатите резултати.

Novini.bg
315 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини