Галъп разкри какви са плановете на българите за почивка и предстоящия летен сезон

  • 13 април 2021 12:00

  • 816
  • 3
Галъп разкри какви са плановете на българите за почивка и предстоящия летен сезон
© Булфото (архив)

Около 1.4 милиона души са отложили планирано пътуване или почивка в България в последната година, 1.2 милиона пък са отложили планове за чужбина - това е равносметката от последните дванадесет месеца у нас, белязани изцяло от COVID-19.

Това показват данни на "Галъп интернешънъл" от изследване сред 1000 души в периода 18-24 март 2021 г. от регулярната изследователската програма съвместно с туристическата индустрия.

Притесненията остават. Близо половината от въобще планиращите някакво пътуване или почивка в чужбина в идните месеци, биха го отложили, ако ситуацията не се промени видимо. Само една трета от планиращите пътуване в България обаче биха отложили. България явно се възприема като по-безопасна дестинация. 29 на сто даже твърдят, че с коронавируса са преоткрили страната като добро място за туризъм.

Общо 1.5 милиона българи планират море през започващия скоро летен туристически сезон. Близо милион пък планират планина. Над 300 хиляди ще предпочетат спа туризъм. Около 200 хиляди - екскурзии сред природни и културни забележителности и т.н.

Като цяло обаче изследването регистрира все още понижена спрямо преди кризата туристическа активност както в страната, така и в чужбина, а също така и променени стереотипи.

Оказва се, например, че заради COVID-19, мнозина вече споделят интерес към места за почивка с по-малко хора. 63 на сто твърдят, че с идването на коронавируса са започнали да избягват многолюдните места. 34 процента не изпитват такива притеснения.

Марияна Николова към концесионерите на плажове: Намалете цените на чадърите и шезлонгите

Според данните 73 на сто биха предпочели пътуване за почивка само с кола. 26 на сто нямат такъв проблем. В тази ситуация едва ли само COVID-19 е решаващ фактор, но явно е, че по-изолираните форми на туризъм стават и по-предпочитани, смятат от "Галъп".

Позитивна новина е, че близо 2.3 милиона българи са виждали реклама на туризма ни. Това е може би първият път, когато в изследователската програма се улавя толкова сериозен дял, което се дължи на засилената активност на държавата в това отношение, отбелязват анализаторите. Сред активно пътуващите за туризъм този дял е по-висок, а също и позитивните оценки за рекламната кампания в полза на родния туризъм.

Все още българите са разделени по отношение на идеята за т.нар. "ваксинационни паспорти" или "зелени сертификати": 50 на сто по-скоро са съгласни, 43 процента обаче са против.
Най-добрата новина според анализаторите е, че близо една трета от пълнолетните българи декларират, че вече са изкарали болестта или са се ваксинирали с две дози.

СЗО засега не подкрепя идеята за въвеждане на ваксинационни паспорти за пътуване

Това означава, че ако се реализира планът на властите за нови над два милиона ваксинации до началото на летния сезон, то нормализацията на живота ни като че ли е близко, коментират от "Галъп".
 

Радина Лазарова
816 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Григор

2021.05.16 | 17:16

3
Цялата статия е лъжа. Под заглавие за туризъм ни пробутват манипулации за коронавирус, защото иначе няма кой да им ги прочете.
"ваксинационни паспорти"

2021.04.15 | 13:54

2
50 на сто по-скоро са съгласни - това е лъжа!

2021.04.13 | 12:19

1
Никакви

Добави коментар

Водещи новини