Марияна Николова приветства участниците в конференцията "Новото нормално"

09 октомври 2020 15:51

Марияна Николова приветства участниците в конференцията "Новото нормално"
© Министерство на туризма
273 0

Годината преминава под знака на световната пандемия, причинена от COVID–19, а туризмът е сред най-пострадалите отрасли. През първото полугодие международните пътувания са намалели с 65% според Световната организация по туризъм. Кризата ни изправи пред редица предизвикателства както за опазване на здравето, така и за стабилизиране на икономиките.

Това се посочва в обръщение на вицепремиера и министър на туризма Марияна НиколоваМарияна НиколоваМарияна Николова е родена на 16 септември 1975 г. Завършила е „Публична администрация и до годишната конференция на „Travel Academy“, поднесено от зам.-министъра на туризма Ирена Георгиева. Форумът е под мотото „Новото нормално“ и включва дискусии за последиците от пандемията в туризма.

В приветствието си вицепремиерът Николова подчертава, че в настоящата ситуация е особено важно да обърнем нов поглед към бъдещето на сектора, да потърсим иновативни начини за привличане на туристи, да откроим перспективни продукти и услуги. Летният сезон отбеляза 70 на сто спад в световната индустрия и около 90% понижение в резервациите. По данни на Европейската комисия загубите за хотелиери, ресторантьори и туроператори възлизат на 85 процента.

Министър Николова с поредна среща в Хърватия

България също отбеляза сериозни спадове, подчертава министърът на туризма. Повече от 2 месеца бяха спрени организираните туристически пътувания, а морските ни летища отчитат двуцифрени намаления в броя на полетите. Чуждестранните туристи от началото на годината са едва 1,1 млн., но в същото време кризата насърчи вътрешния туризъм - българите, пътували в страната ни, са над 2,5 млн. Над 900 хил. са били нашите сънародници в местата за настаняване в морските общини от началото на летния сезон до 22 септември.

Летният сезон бе сезон на българите и очакваме те да посетят активно и нашите зимни и СПА курорти. Тази година всички страни насочиха усилията си към популяризиране на вътрешния туризъм и след подкрепата на българите за летния сезон очакваме същото и за зимния, посочи зам.-министър Георгиева. Според нея ще разчитаме и на съседните балкански пазари за зимния сезон.

Марияна Николова и хърватският ѝ колега подписаха Меморандум за сътрудничество

В обръщението си вицепремиерът се спира и на навременните мерки, предприети от правителството в подкрепа на бизнеса и потребителите. Мярката 60/40 работи добре и беше удължена от кабинета до края на годината. За хотелиери и ресторантьори тя се трансформира в 80/20 и запази над 22 000 работни места в бранша. Очаква се с този инструмент да се съхранят още 11 000 позиции и общият им брой да надхвърли 30 000.

Тя допълва, че към решението за отпускане на държавна помощ от 35 евро за седалка за туроператори, ползващи чартъри за туристи, също има интерес и за държавната помощ вече са подадени 17 заявления. Подписан е и договорът за предоставяне на 10 млн. лв. по ОП „Иновации и конкурентоспособност 2014-2020” за туроператори и турагенти.

България е една от първите държави, получила печата Safe Travels stamp като сигурна дестинация, заключава в посланието си вицепремиерът, съобщиха от пресцентъра на министерството на туризма.

Филип Епитропов
273 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини