Министър Николова с поредна среща в Хърватия

Високо ценим отношенията и политическия диалог между двете страни. Имаме готовност те да продължат още по-активно с размяна на визити на високо равнище.

Това заяви в Загреб вицепремиерът Марияна НиколоваМарияна НиколоваМарияна Николова е родена на 16 септември 1975 г. Завършила е „Публична администрация и на среща с Бранко Гърчич, председател на Комисията по туризъм в Хърватския сабор. Българският министър на туризма е на работно посещение в страната. На срещата в хърватския парламент бе обсъдена подробно ковид кризата и свързаните с нея предпазни мерки. Пандемията постави на сериозно изпитание не само туристическия и транспортния сектор, но и икономиките в глобален и европейски мащаб, посочи българският вицепремиер. Министър Николова акцентира, че независимо от силния негативен ефект от епидемията, Хърватия е успяла да осъществи относително добър летен сезон. Отчитаме, че структурата на хърватския туризъм е различна от българския, и проявяваме интерес към конкретни мерки на правителството, допринесли за добрия резултат през лятото, подчерта вицепремиерът.

Вицепремиерът Николова: Хърватия е приоритетен туристическия пазар и партньор на България

Властите на двете страни предприеха спешни мерки за ограничаване на щетите от пандемията и затворените граници за туристическия сектор. В България те бяха широкоспектърни и включваха законови изменения, финансово подпомагане и социални промени. Страната ни остава сред държавите с най-малко заразени на Балканите, което я прави сигурна туристическа дестинация. Принос за това имат навременните и строги противоепидемични стъпки, и силният санитарен контрол, посочи министърът на туризма.

Марияна Николова и хърватският ѝ колега подписаха Меморандум за сътрудничество

Няма универсални решения в кризата, заяви Бранко Гърчич. Всяка страна предприема различни мерки, но обменът на информация и опитът могат да помогнат за ограничаване на негативните последствия. Поради колапса на въздушния транспорт основно посрещнахме туристи с автомобилен, нямахме от далечни дестинации, пристигащи със самолет. Време е да започнем разговори за отваряне на въздушни връзки на основата на общи протоколи за безопасност. България и Хърватия са конкуренти, но в сферата на здравния туризъм може да си партнираме. Следва да създадем контакти на различни нива, така че народите ни да се опознаят, допълни председателят на Комисията по туризъм в хърватския парламент, цитиран от пресцентъра на министерството на туризма. 

 

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Tуризъм

още

Анкета

Има ли съкращения на вашето работно място?

Има ли съкращения на вашето работно място?

Избрано от Интернет