Ангелкова: Туризмът се раздвижва, летният сезон може да продължи до края на октомври

  • 16 юни 2020 15:37

  • 7643
  • 47
© Novini.bg

Очакваме първите потвърдени чартърни с чуждестранни туристи на 26 юни на летище Бургас – те са от Амстердам и от различни градове от Германия, обяви на брифинг министърът на туризма Николина АнгелковаНиколина Ангелкова Николина Ангелкова е министър на туризма. Родена е на 30 ноември 1979 г. Възпитаник е на Harvard, предаде репортер на Novini.bg.

Стартират полетите и от Полша, и от Чехия. Очакваме от следващата седмица постепенно раздвижване от всички основни туроператори и авиопревозвачи и да можем да реализираме летен туристически сезон, добави тя.

Министърът съобщи, че досега планираните чартърни полети до летище Бургас са над 10 600, а до летище Варна - над 6400.

Позитивно е отношението към пазар България. То е е свързано и с важната мярка, която Народното събрание гласува, възможността за субсидиране с 35 евро на седалка за чартърните полети, което дава възможност летния сезон да се удължи до края на октомври. В средата на юли ще можем да потвърдим от кои пазари ще бъдат реализирани полети дотогава, посочи Ангелкова.

Туристическият бранш по родното Черноморие е изправен пред колапс

Това, че има раздвижване, показват и данните от портала за единна туристическа информация - от 22 май над 91 000 души са пренощували в местата за настаняване у нас, регистрирани в портала. От тях  93% са български туристи, а 7% са чуждестранните туристи, съобщи министърът на туризма.

Имаме кампания за това, че България е сигурна дестинация. Ние сме втори след Турция, които получихме печат за сигурно пътуване за това, че нашата дестинация е безопасна и отговаря на всички изисквания за здравните протоколи. Предстои стартиране на кампания от следващата седмица заедно с всички нови клипове и визии. Не сме спирали с антикризисната рекламна кампания. Тя стартира в края на април в социалните мрежи. Следващата седмица на 22 юни стартират комуникационните ни кампании за 1 година по отношение на съседните ни пазари, Германия, Вишеградската четворка, Русия, Украйна, Беларус. Тя обхваща всички възможни комуникационни канали за да рекламираме България не само за летен туризъм, а и за културния, планинския, и балнео и спа туризъм, заяви Ангелкова.

По думите ѝ скандалът със строежа на "Алепу" носи негативи за имиджа на българския туризъм. Надявам се, че компетентните органи ще си свършат работата. За съжаление, разрешенията за строеж са издавани много назад във времето, някои от тях се реализират сега. Темата е чувствително и такива случаи оказват много негативно влияние върху туристическата репутация на България, коментира министърът.

Прокуратурата внесе протест срещу разрешението за строеж на "Алепу вилидж"

По думите на Ангелкова между 60 и 70 % от хотелите на Слънчев бряг и Златни пясъци ще бъдат отворени. Министърът уточни, че това са данни от края на миналата седмица и е вероятно да претърпят промяна.

Министърът на туризма каза, че всеки представител от сектора е уверил, че ще се постарае да предложи качествен туристически продукт, като добави че това лято контролът върху сектора ще е безкомпромисен. 

В отговор на въпрос за образувалите се на границата ни с Гърция опашки във вчерашния първи ден, в който гръцките власти започнаха да пропускат български граждани през без ограничения и карантина, Ангелкова заяви: "Приблизително колкото българи ходят в Гърция, толкова гърци идват у нас. За миналата година 1,4 млн. българи са посетили Гърция, а 1,3 млн. гръцки туристи са посетили България като туристическа дестинация. Както България е в основните целеви пазари на Гърция като туристическа дестинация, така и Гърция е на второ място при нас като предпочитана дестинация".

 

Последвайте канала на

Novini.bg
7643 47

Свързани новини

Коментари 47

Добави коментар
С

2020.06.16 | 16:14

3
Много странно, на чужденеца, който не дава пукнат лев извън хотела, не харчи никакви пари - дават по 35 евро за да дойде. А ние българите, за нас 8лв кафето , и никакви бонуси/мотивация .... Винаги съм предпочитал нашето черноморие, и тази година ще е същото положение. Но подигравките започват да се натрупват...

2020.07.07 | 12:11

47
Учудваш ли се? Ами като се замислиш, знаеш ли на каква цена продаваме тока навън? Сети се... в пъти по-ниска, отколкото цената, която ние плащаме!
Ало

2020.06.16 | 15:58

1
Да попитам Могали да осъдя България за расова дискриминация как така туристи ще влизат без карантина а завръщащи се български граждани на почивка ще карат 14 дневна карантина
хахах

2020.07.07 | 12:08

46
Хубаво ще има заведени дела, но глобите ще ги плащаме аз и ти! Да не мислиш, че някой депутат ще извади кинтите! Всичко се разпределя към останалите роби!
Ами

2020.06.16 | 16:24

6
Ще има заведени много дела.

2020.06.17 | 14:34

45
Другаря Рачев да пуска слънцето и може да продължи и до юни догодина !

2020.06.16 | 22:13

44
Скандалът със строежа на Алепу, също както и този с неналожената глоба на поредния, нагъл, роден концесионер (дето служителят им бил нов и неинформиран, та им опростихме едни 50 000 лв), носи негативи не само за България, като туристическа дестинация, но и за образа на "безкомпромисните" управляващи! Ало! Шефа на Ангелкова?!? Къде си?!? Айде най-после да сложиш един адекватен (и не толкова нагъл) министър, който да заработи малко и за общото благо (покрай своето си)... Че то вече и най-тъпите взеха да се усещат и да няма изненади....
Мъж

2020.06.16 | 20:34

43
ли е жена ли е , аха ясно травестииит
Pepi

2020.06.16 | 19:22

42
Razbirase mozhe i 30 godini da produlzhi sezona, ako buda i vie vsichki reshite da ni dadete nekoi lev ot otkradnatite..... Zhalko za naroda koito go kradete neprekasnato

2020.06.16 | 18:58

41
ОСВЕН,ЧЕ Е ГРОЗНА ,ЯВНО Е И ДОСТА ПРОСТА.МЕЖДУ ВПРОЧЕМ ЛИКА ПРИЛИКА С ЛИДЕРА СИ.А Е ПРОСТА,ЗАЩОТО МОЖЕ ЛИ ОТ СЕГА ДА ПРЕДВИДИ КАКВО ЩЕ Е ВРЕМЕТО СЛЕД 10-15 СЕПТЕМВРИ И ЩЕ СТАВА ЛИ ЗА ПЛАЖ.КАТО ЗАДУХА ОТКЪМ МОРЕТО И ЩЕ ИМ СЪБЕРЕ ЧАДЪРИТЕ.
хаахааахааа

2020.06.16 | 18:52

40
Да да, сезонът ще продължи и до ноември. Само че в Гърция :) А не при бетона ви, нагла сган!

2020.06.16 | 18:45

39
Голям праз, че си получила печат за сигурно пътуване. Това си остава на хартия. Виж какво става на гръцката граница, километрични опашки и задръствания. А нашето море стана клоака, мирише на непречистена вода. Преди две години още първия ден се заразих, стомашни проблеми, болница и обратно в къщи. Сърди се на колежката си Захариева, чийто мъж узаконява "подпорни стени" на плажнате ивици.
Тошо

2020.06.16 | 18:43

38
До края на Декември ще продължи летния сезон да те евва е крокодила

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини