Българи и румънци къмпингуват незаконно по Северното Черноморие

  • 29 юли 2019 08:52

  • 1126
  • 0
Българи и румънци къмпингуват незаконно по Северното Черноморие
© Нова телевизия

Незаконно къмпингуване по Северното Черноморие. Зрители сигнализираха за български и румънски туристи, които поставят палатки и каравани директно на плажа в ивицата от Крапец до Дуранкулак. След тях остават тонове боклуци, изсечени гори и повредени от паркирали автомобили защитени дюни, съобщава Нова телевизия.

Палатки, каравани и кемпери изникват като гъби на плажа още от началото на сезона. През почивните дни почти цялата ивица е изпълнена с къмпингуващи туристи, разказва мъж от Крапец. Не иска да бъде показвано лицето му, защото се притеснява от нарушителите.

Зловеща е ситуацията в Крапец. Стотици хиляди туристи идват и никой не мисли за чистотата, за хигиената. Тоалетни няма и всеки си прави една дупка зад палатката и там отхожда и си заминава след това. Върху дюни, върху пясък, върху плажа, разказва мъжът.

Само на метри от дюните в Крапец има регламентиран къмпинг, в който срещу заплащане туристите могат да оставят караваната си. Там обаче е почти празно, а туристите са на плажа, в гората и по близките поляни.

Част от плажната ивица в Крапец е превърната в палатков лагер. Палатките са опънати една до друга буквално на метри от морето, някои дори и върху дюните на плажа.

Местните разказват още, че туристите замърсяват плажа и гората, унищожават дюни с колите си, които не мърдали със седмици.

Проверка на  Нова телевизия показа, че наистина част от дюните на плажа са превърнати в паркинг. Повечето туристи, които са опънали палатки на плажа, са румънци. Казват, че не знаят, че къмпингуването край дюните е забранено.

Тоалетни на плажа няма. Единствената е до близкия бар, която се оказва спасение за всички къмпингуващи. Има и самоделно направени бани, мивки и тоалетни.

В гората до плажа караваните също са десетки. Съгласни са да плащат, за да къмпингуват законно, но при ясни правила и поносими такси. Освен това отричат да замърсяват гората и плажа край дюните.

Всеки сезон от тук се извозват 500 тона боклуци. Местните разказват, че многократно са сигнализирали институциите.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1126 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини