Крадат цели каравани от къмпинг по морето

  • 15 юли 2019 07:14

  • 2862
  • 0
Крадат цели каравани от къмпинг по морето
© pixabay

Крадците са насочили усилията си по къмпингите по Добруджанското Черноморие. Това показват наблюденията на ОД на МВР – Добрич, този сезон.

В началото на юли неизвестни задигнаха каравана с румънска регистрация, паркирана в къмпинг „Крапец“. Местните твърдят, че румънски туристи пристигат с кемпери и каравани, позиционират ги на къмпинга и ги оставят тук с месеци. Ходят си през седмицата на работа в Румънско, а през уикендите идват на море.

След кражбата на караваната, на следващия ден пък беше разбит и обран автомобил „Тойота“, отново паркиран в къмпинга в Крапец.

Регистрирани са и няколко разбити и обрани автомобила около местността Дълбока.

Норвежки турист бе окраден в Балчик, собственик на магазин в Албена пък залови крадла на местопрестъплението – в момент, когато жената опитала да свие няколко бански костюма.

Най-големият морски курорт, който се славеше от години като гнездо на всякакви престъпници, този сезон е спокоен. От началото на лятото се наблюдава рязък спад на престъпността. Докато в други години всеки ден в полицията се жалваха поне дузина туристи, това лято сигналите се броят на пръсти, казват униформени. До момента в курорта има регистрирани не повече от 50 - 60 дребни престъпления, предимно кражби, и то на оставени без надзор чанти и вещи.

„Става въпрос за кражби на телефони, фотоапарати, видеокамери и портфейли. Джебчийските кражби са много малко, а кражби от хотелски стаи почти няма. В повечето случаи туристите признават, че са оставили някъде вещите си или са ги забравили, а когато се върнали да ги потърсят, те липсвали", коментираха ченгета, работещи на терен в Слънчев бряг. Има и много куриозни случаи, в които се оказва, че всъщност кражба няма, а "окрадените" просто са прекалили с алкохола и нямат спомен къде са си оставили чантите или парите.

„Имахме съвсем наскоро такъв случай с английски турист. Дойде човекът и пусна жалба, че бил обран, докато лежал на плажа. Откраднали му чантата, хавлията, даже и ключовете от хотелската стая. Колегите тръгнаха по плажа, обикаляха там, където е бил, разпитваха свидетели. В късния следобед, когато туристите напуснаха плажната ивица, се оказа, че хавлията, чантата и всичко останало си стои на пясъка. Намерихме всички вещи. Англичанинът отскочил до близкото заведение, почерпил се, после се преместил на друго и всъщност забравил къде си е оставил хавлията и вещите", разказа криминалист пред Монитор.

От началото на сезона в курорта са засечени само два грабежа на златни синджири от туристки от чужбина. И двамата извършители са заловени почти на място. Единият обирджия е дребен бандит от Хасково, а вторият - криминално проявен от Сливен. Към момента няма дори и жалби от таксиметрови шофьори за надути сметки, отчитат униформени.

Зловещият "балконинг" също отсъства от криминалните сводки. За щастие от началото на сезона до момента няма нито един скочил от хотелската си тераса. Липсват и жалби на обрани от проститутки, които други години бяха ежедневие. Дори и изтърканите джебчийски кражби са намалели драстично.

„Сезонът по Черноморието започна спокойно, по-добре от миналия по отношение на криминогенната обстановка. Подготвили сме се, отчитаме по-малко престъпления. Мерките дават резултат. Но ако се наложи, имаме готовност и за промяна на организацията", заяви шефът на Областната дирекция на полицията в Бургас старши комисар Калоян Калоянов.

По неофициални данни престъпността в региона е спаднала с близо 20% в сравнение със същия период на миналата година. Спокойната обстановка е резултат на дългогодишна работа по всички възможни фронтове, смятат униформените. Целият курорт Слънчев бряг е опасан от край до край с видеокамери а полицаи на велосипеди настигат за секунди крадците и обирджиите.

За спада на престъпността голяма роля играят и охранителните мерки, които бяха въведени по трите плажни ивици. Всички са осветени с мощни лампи и нощем ивицата е светла като ден. На всички плажове концесионерите са назначили и денонощна жива охрана. Момчетата сноват непрестанно по пясъка и зорко дебнат за джебчии. „Крадците си знаят, че има денонощна охрана, и рядко се осмеляват да припарят към пясъка“, твърдят от плажа.

Все пак рискът от обири в най-големия курорт си остава. Най-опасно е времето на зазоряване, когато подпийнали туристи в неадекватно състояние излизат от баровете. В тези критични точки следят униформени, но рискът си остава по пътя от дискотеката до хотела. Чужди туристи се опитват да заработват като бандити докато разпускат на почивка в Слънчев бряг.

Куриозните случаи не са много, но са показателни, че кражбите и обирите не са патент на родните апаши, твърдят полицаи. Най-често чужденците крадат от хотелите чинии, чаши, хавлии и спално бельо. Другият тип провинения са свързани с опит за измама. Тарикати се опитват да избият парите си за почивка, като лъжат, че са били обрани. Те пускат официални жалби в полицията, вземат удостоверение, че е започнало разследване, а като се приберат у дома, искат обезщетение от застрахователите си.

 

Мая Йорданова
2862 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини