Пред провал е Планът за парк „Българка“

  • 20 март 2015 14:42

  • 1474
  • 3
Пред провал е Планът за парк „Българка“
©

Висшият екологичен експертен съвет за пореден път не прие разработвания план от Обединение „Българка 2013“ с ръководител Тома Белев План за управление на Природен план „Българка“.

На заседанието 19 от 21-членния съвет бяха против. Само представителите на Коалиция „За да остане природа в България“ Петко Цветков и Георги Тинчев от Агенция по горите бяха „За“. Основните доводи за отхвърлянето бяха, че Планът е непрофесионално изработен, противоречив, без ясна визия и взаимно изключващи се норми и режими.

Проблеми има и със сгрешените зони за туризъм. Въпреки че, те са почти 9% от парка ( за Витоша те са 0.6%, за Пирин – 2.2%, Рила – 1.2%), тази за парк „Българка“ е много разпокъсана и с неточни граници. Освен това в нея напълно се забранява изграждането на спортни съоръжения и туристически атракции, което освен, че я обезсмисля противоречи и на Закона за защитените територии.

Вместо незабавно да започне работа по отстраняване на посочените от Съвета неточности и грешки, Тома Белев поиска още пари. Около изработването на Плана за парк „Българка“ са похарчени над 2 млн. лв., въпреки че площта му е само 21 хил. хектара. За сравнение, за далеч по-сложния План за парк Витоша са отделени 600 хил. лв., а за Национален парк Пирин, който е двойно по-голям от парк „Българка“, сумата е 1 млн. и 700 хил. лв.

От години сдружения, свързани с Тома Белев, печелят поръчки с парк „Българка“. Уволнената за втори път в рамките на няколко месеца, включително и от настоящото правителство бивша директорка Мая Радева, е възлагала на консорциуми, свързани с Тома Белев и WWF – Швейцария поръчки за над 2 млн. и половина лева. По правило конкурсите са били с предизвестен победител или само с един участник.

Въпреки популярността си на голям природозащитник всички планове, в които е участва Тома Белев, са непрофесионално изработени и провокират конфликти, създават напрежение и са спрели развитието на туризма в планините, се казва в съобщението до медиите, изпратено от НГК „Природата за хората и регионите“.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1474 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2015.03.26 | 22:45

3
Аиде стига с бизнес-игричките, Тома Белев е истински природозащитник , щом е защитена територия , какъв бизнес да има там ?????

2015.03.26 | 22:45

2
Под " развитие на туризъм в планините" , всички така наречени "бизнесмени",разбират ски писти и ски съоражения. Лисна ми от лицемери.
Надежда

2015.03.21 | 09:23

1
Ако търсим развитие, то трябва да има план, който да е примелив. Така само още всичко се протаква.

Добави коментар

Водещи новини