Разширяваме сътрудничеството си в туризма с Япония, Турция и Азербайджан

  • 29 септември 2014 18:43

  • 1091
  • 0
Разширяваме сътрудничеството си в туризма с Япония, Турция и Азербайджан
© Булфото

България има потенциал да разшири сътрудничеството си в туризма с Япония, Турция и Азербайджан. Около това становище се обединиха посланиците на трите държави по време на обществена дискусия за националните цели и приоритети за туризма, организирана от Българската академия на науките и национален всекидневник, съобщи БТА.

Всяка година 18 млн. японски туристи пътуват по света, но едва около 11 000 от тях посещават страната ни през последните години, отбеляза посланикът на Япония Такаши Коидзуми. Той допълни, че въпреки ръста на посещенията на японските туристи у нас, общото впечатление е, че техният брой е твърде малък за разлика например от Хърватия, където годишно броят на японските туристи е 18 пъти повече спрямо България.

Сред причините за тази разлика посланикът на Япония посочи факта, че Хърватия е разкрила в Токио държавен туристически център, множеството чартърни полети през лятото между двете страни и активното популяризиране на имиджа на Дубровник в Япония.

Посланикът на Япония Такаши Коидзуми предложи България да активизира усилията си в тези посоки, както и да разработи туристически програми, вписващи се в представата на японците за държавата ни като страната на здравето, красотата и дълголетието.

Посланикът на Турция Сюлейман Гьокче съобщи, че българските граждани са на пето място по брой сред посетителите в Турция, като за миналата година страната е била посетена от 1,6 млн. българи. Българските турци играят важна роля в това, но нещата не се ограничават до тях, допълни дипломатът. Общият брой на туристите, посетили Турция през 2013 г., е 35 милиона.

Миналата година около 8 млн. турски граждани са посетили чуждестранни дестинации, като десет на сто от тях - или 800 000 души, са дошли в България.

По данни от тази година за първите 7 месеца броят на туристите от България в Турция е близо до 1 милион. Посланикът на Турция Сюлейман Гьокче посочи сред основните приоритети да се увеличи туристическият обмен и инвестициите в туризма. В това отношение България има огромен потенциал, отбеляза дипломатът и допълни, че през минала година зимният туризъм по отношение на Турция се е увеличил с 60 процента.

Мнозина турци идват да карат ски в българските курорти, но за да има развитие на тенденцията, е необходимо подобряване на пътищата и ние ще работим по това, каза още посланикът на Турция Сюлейман Гьокче.

Посланикът на Азербайджан Емил Каримов покани българите да се възползват от лечебните свойства на нефта в неговата страна, минералната вода, морските курорти и да се насладят на фолклора и местното занаятчийско изкуство и предложи сътрудничество на България в тези сфери.

Последвайте канала на

1091 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини