Блумбърг: Турция е в напреднали преговори с две китайски компании за заводи за електромобили

  • 17 май 2024 12:53

  • 280
  • 1
Блумбърг: Турция е в напреднали преговори с две китайски компании за заводи за електромобили
© pixabay

Турция е в напреднал етап на преговори с китайските производители на електрически автомобили BYD и Chery Automobile за инвестиции в заводи в страната, съобщи турският министър на промишлеността и технологиите Фатих Каджър в интервю за Блумбърг Нюз.

Това става ясно в момент, когато Европейската комисия разследва дали изцяло електрическите автомобили, произведени в Китай, са получавали субсидии, изкривяващи пазара на електромобили, и доколко налагането на допълнителни мита е оправдано, посочва Ройтерс.

"Бихме искали да приключим преговорите възможно най-скоро. Изминали сме дълъг път и с двете (китайски компании)", е казал Каджър, цитиран от Блумбърг. Той е допълнил, че се водят отделно преговори със SAIC Motor, собственик на MG Motor, и Great Wall Motor.

Скоро Румъния ще произведе първия си електрически автомобил

Ройтерс не е получила непосредствено отговор от BYD, Chery и Great Wall Motor на молбата си за коментар и не е успяла да се свърже със SAIC.

"Има значителен интерес от страна на глобални марки за производство на електрически автомобили в Турция. Членството на Турция в Митническия съюз на Европейския съюз все още е голямо предимство за много световни марки", беше казал по-рано Каджър.

През 2023 г. Турция наложи допълнителна такса от 40 процента на вноса на електрически превозни средства от Китай, напомня Ройтерс.

Последвайте канала на

Калина Христова
280 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 06:02

1
❤️ Г­­о­­р­­­е­щ­­и­­­ ­­­м­о­м­­и­­­ч­­е­т­­­а­ ­­­в­­­и­­­ ­о­­­ч­а­­к­в­­­а­­­т ­­­-­ X­1­­8­­­.­F­­­U­N

Добави коментар

Водещи новини