Скоро Румъния ще произведе първия си електрически автомобил

  • 20 март 2024 13:53

  • 2145
  • 2
Скоро Румъния ще произведе първия си електрически автомобил
© Getty Images (архив)

Интересът сред румънците към електрическите автомобили нараства през последните години, сочи статистика, представена тази седмица от министъра на околната среда. В страната, в която има два автомобилостроителни завода, обаче вече са в очакване и на  следващата стъпка: първия изцяло електрически автомобил, който ще носи знака "Made in Romania". По време на посещение в завода на компанията "Форд Отосан" в град Крайова министърът на околната среда Мирча Фекет съобщи във вторник, че там в скоро време ще бъде произведен първият електрически автомобил, като изтъкна, че това е "изключителна новина за околната среда".

Той уточни, че през 2016 г. в Румъния са купени едва 39 електрически автомобила, а през 2023 г. броят им е нараснал на над 11 000.

В Румъния, във фабриката на "Форд", ще бъде произведен скоро първият електрически автомобил. Това е изключителна новина за околната среда, изключителна новина за качеството на въздуха в Румъния и е изключителна новина, убеден съм, за румънската икономика като цяло, подчерта министърът, цитиран от телевизия Диджи 24.

Той добави, че това означава не само по-чист въздух и по-малко вредни вещества в атмосферата, но също така и че парите, които Министерството на околната среда и водите и горите предоставя чрез Програмата за стимулиране на подновяването на националния автомобилен парк (т.нар. програма "Рабла"), ще останат в Румъния. Чрез програмата, която съществува от 2004 г., държавата отпуска ваучери, които могат да бъдат използвани за закупуването на чисто нов автомобил срещу изваждане от експлоатация на стария.

„Изключително важно е тези пари да не заминават зад граница. Много пъти, било като финансираме фотоволтаични панели, било като финансираме електрически автомобили, установяваме, че парите не остават в Румъния, нито дори в Европа“, отбеляза още Фекет.

Министърът проследи и еволюцията на броя на електромобилите, купени от румънците през последните години.

През 2016 г. в Румъния са купени само 39 такива коли. И тези цифри постоянно нарастваха, през 2020 г. стигнахме до над 2400, през 2021 г. имахме над 10 000, през 2023 г. - над 11 000. През всичките тези години сме финансирали над 38 000 изцяло електрически автомобила, посочи министърът. Според него една от основните причини румънците да изберат покупката на електрическа кола е фактът, че Министерството на околната среда и водите и горите отпуска такова финансиране.

Плановете на "Форд" да произведе първия електромобил в Румъния са известни от няколко години. През август 2021 г. тогавашният министър на икономиката Клаудиу Нъсуй съобщи, че компанията "Форд" ще произведе първия електрически автомобил в Румъния и това ще се случи през 2024 г.

"Форд", а не "Дачия" ще произведе първия напълно електрически автомобил в Румъния", съобщи тогава специализираното издание АутоПро, като напомни, че това решение идва след като американският автомобилостроител започна в края на 2019 г. производството в Крайова на първия хибриден автомобил - нов вариант на модела "Пума".

Изобретиха способ за бързо зареждане на електрически автомобили

Американската група "Форд" купи през 2007 г. мажоритарния пакет акции на автомобилостроителния завод в южния румънски град Крайова, основан през 1976 г. под името "Олтсит" като смесено дружество между румънското правителство и френската компания "Ситроен". През 1991 г. "Ситроен" се оттегля и акциите ѝ са изкупени изцяло от румънската държава, а името се променя на "Аутомобиле Крайова". Следва кратко партньорство с корейския автомобилостроител "Деу" и отново изкупуване на акциите от румънската държава. През лятото на 2022 г. фабриката в Крайова беше прехвърлена към базираната в Турция компания "Форд Отосан". Тогава компанията обяви, че през втората половина 2024 г. възнамерява да произвежда първите изцяло електрически версии на модела "Куриер" (във вариантите Транзит и Турнео).

Що се отнася до другата автомобилна компания в Румъния - "Дачия", тя също заяви, че възнамерява да произвежда електрически автомобили във фабриката си в Миовени, Южна Румъния. Това обаче се очаква да се случи в доста по-далечно бъдеще. През октомври 2022 г. Денис Льо Вот, главен изпълнителен директор на марката "Дачия" в рамките на френската група "Рено", съобщи, че четвъртото поколение "Дачия Дъстър", което ще бъде представено вероятно през 2033 г., ще бъде първият електрически автомобил, произвеждан в завода в Миовени. 

Сега знаем, че през 2035 г. моделите на "Дачия" ще бъдат електрически. Първата новост ще имаме със следващото поколение на "Сандеро", която ще е електрическа от 2028 г. Следващата ще бъде "Дъстър" през 2033 г. с четвъртото си поколение, заяви Льо Вот по време на кръгла маса в Букурещ, съобщава в-к "Зиарул финанчиар". Той уточни, че електрическият модел на "Сандеро" се очаква да бъде произвеждан във фабриката на "Рено" в Танжер, Мароко. 

През октомври 2020 г. "Рено" представи първия си изцяло електрически автомобил с марка "Дачия" - моделът "Спринг", който се произвежда в град Шъйен, провинция Хубей, в Китай. Две години по-късно, в края на 2022 г., компанията съобщи, че е регистрирала над 110 000 поръчки в световен план, а клиентите в Румъния са достигнали прага от 10 000. Фабриката на "Дачия" в Миовени беше придобита от френската група "Рено" през 1999 г. чрез покупката на 51 процента от акциите. Производството във фабриката започва още през 1968 г. - именно под лиценза на "Рено" - и от нея излизат емблематичните за румънците от комунистическия период автомобили "Дачия 1300" и "Дачия 1310", напомня БТА.

И докато чакат от поточната линия на "Форд" да излязат първите електромобили серийно производство, румънците се запознаха с първия произведен в Румъния прототип на електрически автомобил - луксозна и ултрамодерна машина, наречена от медиите "Тесла от Клуж".

През октомври 2023 г. първият 100 процента електрически автомобил, проектиран и произведен в Клуж, излезе по улиците на града, съобщава новинарският сайт Обсерваторул. Става дума за прототип, който вече е регистриран в Румънския автомобилен регистър и е получил регистрационен номер, с който може да бъде тестван. Според изданието уникалната машина "Made in Cluj" е с впечатляващ дизайн както на екстериора, така и на интериора, и би струвала около 500 000 евро, ако се продаваше.

Преминаването към електрически автомобили може да намали астмата сред децата

Вестник "Адевърул" разказва, че бизнесменът и основател на една от най-големите IT компании в Румъния Войку Опрян стои зад екипа, разработил прототипа. През 2014 г. той бил първият жител на Клуж, който карал по улиците на града автомобил "Тесла" модел S. Осем години по-късно решил да смени колата, произведена от Илон Мъск, с електромобил, направен в Румъния. Прототипът, произведен в Клуж, има автономия от 350 километра с едно зареждане и може да достигне максимална скорост от 140 км/ч. Каросерията е от въглеродно влакно. Освен това автомобилът няма контактен ключ, нито скоростна кутия, а всичко в него се управлява електронно чрез сензори и тъчскрийн конзола, отбелязва изданието "Капитал".

След като през май 2022 г. беше разгледан в Клуж от тогавашния премиер Николае Чука, близо две години по-късно, през март 2024 г. автомобилът беше представен и в Академията на сухопътните сили в Сибиу в рамките на международна конференция, свързана с новите технологии.

Последвайте канала на

Владимир Василев
2145 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.03.20 | 19:52

2
Съпрyгата кyпи кaпcyли които подобpиxа ceкcа ни и пpомeниха живoта ни! Сeга съпpyгата ми е дoволнa и се чyвствaм като aлфa мъжки. Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим, eто тeзи кaпсyли:----> use.my/bioman

2024.03.20 | 14:21

1
бла-бла-бла-бла ще си ги чукате след няколко години тия електрички, барабар с фотоволтаиците

Добави коментар

Водещи новини