Франклин Темпълтън подава предложение за Ethereum Trust ETF

  • 13 февруари 2024 13:24

  • 402
  • 0
Франклин Темпълтън подава предложение за Ethereum Trust ETF
© Pixabay

Надпреварата за стартиране на спот Ethereum борсово търгувани фондове (ETF) се засилва, тъй като Франклин Темпълтън, известна институция на Уолстрийт с управлявани активи на стойност 1,4 трилиона долара, подава предложение до Комисията за ценни книжа и борси (SEC).

Предложеният ETF на Franklin Templeton „Franklin Ethereum Trust“ има за цел да предостави на инвеститорите експозиция към Ethereum (ETH), втората по големина криптовалута по пазарна капитализация. Според регистрационния формуляр S-1 на фирмата, ETF ще държи ETH и потенциално ще заложи част от активите си чрез доверени доставчици на залагане.

Какво е залагане на криптовалута и защо хората го правят?

Залагането, процес, при който цифровите монети или жетони се заключват, за да поддържат блокчейн мрежи, позволява на участниците да печелят награди за жетони. Въпреки ползите си, залагането е подложено на контрол от страна на играчите на традиционното финансиране (tradfi) и регулаторите, като SEC налага глоби на крипто фирми, включително Coinbase, за предполагаемо предлагане на нерегистрирани ценни книжа чрез услуги за залагане.

Одобрението на спот биткойн (BTC) ETF от SEC бележи важен крайъгълен камък, интегрирайки биткойн в глобалната икономика и предоставяйки на инвеститорите на дребно на Уолстрийт пряка експозиция към криптовалутата. Франклин Темпълтън е сред мениджърите на фондове, получили регулаторно одобрение за своя Franklin Bitcoin ETF, пише kriptonovini.bg. 

За първи път от 2021 г.: Биткойн поскъпна над 50 хил. щатски долара

Други големи играчи, включително BlackRock, Grayscale и VanEck, също предложиха спот ETH ETF, отразявайки нарастващия интерес към предлагането на инвестиционни инструменти за Ethereum.

След одобрението на спот BTC ETF се наблюдават значителни капиталови потоци, които допринасят за възходящото движение на цената на биткойн. Доклад на Standard Chartered, британска мултинационална банка, предвижда одобрение от SEC за ETH ETF до май, което допълнително подчертава разширяващия се пейзаж на инвестиционни продукти в криптовалута.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
402 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини