За първи път от 2021 г.: Биткойн поскъпна над 50 хил. щатски долара

  • 13 февруари 2024 13:02

  • 785
  • 1
За първи път от 2021 г.: Биткойн поскъпна над 50 хил. щатски долара
© Pixabay

Биткойнът продължава да поскъпва вече седем поредни дни и до вчера вечерта преодоля психологически важната граница от 50 хил. щ. долара за един токен. Той не е струвал толкова много от края на 2021 г. насам.

Ръстът идва на фона на нарастващия интерес на инвеститорите към наскоро стартиралите спот ETF-и, базирани на биткойн.

Вечерта биткойнът достигна най-високата си стойност от 50 314 щ. долара, но към момента на писане на тази публикация основната криптовалута леко се понижи до около 49 902 щ. долара, според CoinDesk.

Биткойн не спира да расте, задминавайки компанията на Уорън Бъфет

Въпреки че биткойн-ETF-ите набраха милиарди долари през първите седмици на търговия след стартирането им на 11 януари, вниманието на инвеститорите беше привлечено от изтичането на милиарди долари от високодоходния Grayscale Bitcoin Trust (GBTC). На този фон цената на биткойна спадна до 38 500 щ. долара само няколко дни след стартирането на ETF.

През последните няколко седмици обаче отливът от GBTC се забави, докато новите фондове продължиха да отчитат значителен приток. Освен това поскъпването на биткойна се дължи на факта, че скоро ще стане по-трудно да се добива. Около април ще настъпи халвинг на биткойна, което е механизъм за защита на криптовалутата от инфлация, включващ намаляване наполовина на възнаграждението за добив на блок.

Бил Гейтс: Ако имате по-малко пари от Илон Мъск, внимавайте с биткойн

Припомняме, че биткойн достигна историческия си връх от 69 хил. щ. долара през ноември 2021 година. Но 2022 г. беше трудна година за пазара на криптовалути на фона на срива на екосистемата Тера, скандала около борсата за криптовалути FTX и нейния основател Сам Банкман-Фрид, както и редица други важни събития в криптоиндустрията. Биткойнът завърши 2022 г. на ниво малко над 16 000 щ. щатски долара, което е със 75% под историческия му връх. Много други криптовалутни активи претърпяха още по-сериозни спадове, пише dir.bg.

Защо основателят на Skybridge Capital прогнозира, че биткойн ще достигне $400K през 2025 г.?

2023 г. ще бъде запомнена като период на значителен растеж на пазара на криптовалути, но представянето на курса на биткойн беше доста вяло през по-голямата част от годината. Неотдавна, на 1 октомври, биткойнът струваше едва 27 000 щ. щатски долара, което представляваше ръст от 65% от началото на 2023 г., но това беше сравнително малко възстановяване, като се има предвид колко високо е нивото на биткойна в момента.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
785 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.02.13 | 13:21

1
Хора, пробвахте ли новата виa`гpa?, просто е сyпер: в пъти по-ефeктивна, повече cпepма, по-ярки усещания, лекува болести и е бeзопаcна на всяка възpаст, това подобри се.кса ни и спаси брака ни. Отново се почyвствах мъж, прочетете сами на какво е cпоcобна-----> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини