МАЕ очаква скок в глобалното търсене на газ през 2024 г.

  • 26 януари 2024 11:29

  • 592
  • 2
МАЕ очаква скок в глобалното търсене на газ през 2024 г.
© pixabay

Търсенето на газ в световен мащаб ще нарасне още повече тази година. Това прогнозира Международната агенция по енергетика (МАЕ) в последния си доклад за газовия пазар.

Очаква се възстановяването на интереса към синьото гориво да се случи поради по-студеното време и спада на цените, най-вече в развиващите се икономики. Агенцията обаче добави, че стесненото ново производство на втечнен природен газ означава, че предлагането ще остане ограничено.

Въпреки възходящото движение, в доклада си МАЕ предупреждава за геополитически рискове и опасения относно предлагането поради възможността за "подновена нестабилност на цените".

Гърция извършва проби на новия газов терминал при Александруполис

Очаква се през 2024 г. глобалното търсене на газ да нарасне с 2,5%, или със 100 милиарда куб. метра. От страна на предлагането се очаква доставките на втечнен природен газ да нараснат с 3,5%.

"Очакваме да видим солиден ръст на глобалното търсене на газ през тази година, тъй като цените паднаха до относително управляеми нива. Но скоростта, с която това ново търсене може да бъде посрещнато, ще бъде критична, най-вече защото доставките са ограничени и значителeн нов капацитет за втечнен природен газ ще бъде наличен едва след 2024 г.", коментира Кейсуке Садамори, директор на енергийните пазари и сигурност на МАЕ.

Последвайте канала на

Калина Христова
592 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.01.26 | 13:11

2
Знаете ли, че за да сте здрави и да не боледувате, трябва да имате силна имунна система, за да я повишите са необходими много време, усилия и средства, но има и друг вариант - уникално лекарство, което бързо ще повиши вашите имунитет и ще се отървете от хроничните заболявания и ще се предпазите от всякакви вируси, а също така ще се почувствате по-млади и здрави. разбрах за това тук----> use.my/zf32

2024.01.26 | 12:06

1
демек, очаква се предлагането да скочи повече от търсенето, отпуснете аналните мусколи, разпраните свинктери ще са на продавачите.

Добави коментар

Водещи новини