Броят на имотните сделки във Варна бележи най-голям спад в страната

  • 14 юни 2023 08:59

  • 603
  • 3
Броят на имотните сделки във Варна бележи най-голям спад в страната
© Pixabay

Броят на имотните сделки във Варна бележи най-голям спад в страната. За първите три месеца на 2023 г. намалението е над 36 процента спрямо последното тримесечие на миналата година. Голямата разлика е в резултат на купуваните жилища от украински граждани в края на 2022 г., съобщи Николай Стоянов, мениджър  в голяма агенция за недвижими имоти, предаде БНР.

Според него спад на сделките има в цялата страна. По думите му, един от факторите за отдръпването на купувачите досега е бил фактът, че нямаме редовно правителство, което поражда чувство за несигурност. За охлаждането на имотния пазар са допринесли инфлацията и страхът на хората, че се очаква покачване на лихвите по ипотечни кредити, обясни още експертът. Той успокои, че в България не се очаква ръст на лихвите както в някои други европейски страни, тъй като българите държат много пари от спестявания в банките, като посочи, че привлеченият ресурс е над 70 млрд. лева.

Стоянов прогнозира обаче, че очакваното понижение на цените на имотите няма да се случи заради поскъпването на строителните материали.

Цените на имотите няма да падат, поскъпването обаче се забавя

През последните години, особено след пандемията, се търсят по-големи жилища, след необходимостта за пространство за работа от вкъщи, каза още той. Стоянов очаква през второто полугодие предлагането на имоти да се увеличи и да се обърне досегашната тенденция - търсенето да е по-голямо. Според него хората, които са закупили имоти, за да опазят парите си от инфлацията, ще започнат да ги продават. 

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
603 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Manolov

2023.06.14 | 14:53

3
Земеделски и индустриален инвестиционен заем Ние сме банка, която предлага кредитни услуги за финансиране на различни ваши проекти в рамките на търговското земеделие и създаването на различни бизнеси. Предлагат се оферти от 8 000 евро до 5 000 000 евро с възможност за възстановяване на 2,5% лихва годишно. Свържете се по имейл: ( pacific-loan.service@outlook.fr ) Чрез WhatsApp на номер: +33 745 550 314 благодаря ви, чакам да ви прочета много скоро
добруджански нерез

2023.06.14 | 10:11

2
Ми, селяните от Лудогорието и Добруджа продадоха нивите и няма други балами да купуват килии във Варна .

2023.06.14 | 09:31

1
МАХНЕТЕ ВСИЧКИ СПЕЙСОВЕ, ЗА ДА НИ ОТКРИЕТЕ ПРОСТО МАХНЕТЕ РАЗСТОЯНИЯТА И ЕЛАТЕ ДА СЕ ЗАБАВЛЯТЕ С НАС ВЕЧЕ СМЕ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ НАД 5900 ФЕНА ПОДКРЕПЯТ ДНЛ ФЕНТЪЗИ И ЗАПОЧВАТ ДА ПЕЧЕЛЯТ НАГРАДИ ЕЛАТЕ ДА СЕ ЗАБАВЛЯВАТЕ С НАС ! F A N T A S Y D N L N . F R E E . B G

Добави коментар

Водещи новини