Мексико може да се затрудни да осигури вноса на ГМО царевица до 2024 г.

  • 05 декември 2022 22:25

  • 838
  • 1
Мексико може да се затрудни да осигури вноса на ГМО царевица до 2024 г.
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Мексико може да постигне целта си да замени половината от нуждите си от внос с генетично немодифицирана царевица, но ще се затрудни да спази крайния срок за това, което може да доведе доимпулс за повишаване на цените за основната си култура, съобщава БТА, позовавайки се на експерти.

Мексико внася около 17 милиона тона предимно генетично модифицирана (ГМ) царевица от Съединените щати, но има президентски указ, който цели постепенното премахвана ГМ царевицата и хербицида глифозат до 31 януари 2024 г. Поддръжниците на забраната казват, че ГМ семената замърсяват вековните местни сортове на Мексико, а съдебни битки свързани с твърдения, че хербицидите на основата на глифозат причиняват рак, се водят в американските съдилища от години.

След натиск от страна на САЩ и заплахи за спор по Споразумението САЩ-Мексико-Канада (USMCA), мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор каза през ноември, че вносът на ГМ жълта царевица за храна на животни ще продължи да бъде разрешен, в очакване на годишно разрешение от здравния регулатор COFEPRIS.

31,7% спад в износа на зърно от Украйна през сезон 2022/23

Мексиканските официални лица обаче не са заявили колко ГМ жълта царевица ще продължат да купуват и дали планът за драстично намаляване на вноса все още е в сила.

Заместник-министърът на земеделието Виктор Суарес каза пред Ройтерс през октомври, че Мексико, най-големият купувач на американска царевица, е на път да намали наполовина вноса на царевица през 2024 г. Това ще компенсира разликата чрез увеличаване на местното производство и търсене на сделки с фермери от САЩ, Аржентина или Бразилия за генетично немодифицирана царевица, заяви той.

Ройтерс интервюира секторни експерти, търговци и фермери относно предизвикателствата пред осигуряването на доставки на генетично немодифицирана царевица, достатъчно големи за нуждите на Мексико от внос - и навреме за неговия указ от 2024 г. Повече от 90 процента от царевицата, отглеждана в САЩ, основният източник на стока в Мексико, е генетично модифицирана, според Националната асоциация на производителите на царевица (NCGA).

Кен Далмиер, главен изпълнителен директор на "Кларксон грейн" (Clarkson Grain), американски доставчик на органични и не-ГМ зърна, коментира, че въпреки че в момента няма достатъчно голямо предлагане на не-ГМ култури в САЩ за Мексико, може да има, ако Мексико действа бързо.

"Все още има време пазарните сили да повлияят на доставките и логистиката, за да задоволят нуждите и желанията на Мексико, но този прозорец бързо се затваря", обясни Далмиер, отбелязвайки, че за сделка от такъв мащаб ще са необходими "херкулесови усилия".

Нарастващото търговско напрежение идва, когато глобалното търсене на зърно и маслодайни семена е силно, а доставките са оскъдни, след като конфликтът в Украйна прекъсна износа на зърно от Черноморския регион и широко разпространената суша попречи на културите в американските равнини.

Но за фермерите, които търсят потенциално доходоносен нов пазар, цената може да бъде мощен мотиватор. Далмиер изчисли, че Мексико ще трябва да плати надбавка до 20 процента, за да си струва американските фермери да отглеждат не-ГМ царевица, увеличение, което може да подхрани мексиканската инфлация.

Все пак финансовият стимул може да не е достатъчен, за да убеди американските фермери да променят производствените си методи, смята Анди Джобман, президент на Асоциацията на производителите на царевица в Небраска. Преминаването към не-ГМ култури предполага използването на повече пестициди и повече обработка на почвата за контрол на плевелите, което в крайна сметка води до ерозия на почвата, каза Джобман.

"Това е като преминаване от използване на електричество към връщане към използване на свещи по отношение на технологиите", заяви той.

Ако Мексико изчака до октомври 2024 г., би могло да бъде по-реалистично да се осигурят доставките на американската реколта през тази година, според Бен Шол, президент на купувача на зърно "Остербур енд асосиейтс" (Osterbur and Associates).

Мексико обаче ще се бори да сключва сделките директно с фермерите и вместо това ще има нужда от надеждни партньори чрез големи търговци на стоки като "Каргил" (Cargill) и "Арчър-Даниелс-Мидланд" (Archer-Daniels-Midland), за да изтегли промяната, смята той.

Според търговец от водеща на пазара фирма, който говори при условие за анонимност, е "напълно нереалистично" да се очаква фермерите в Съединените щати или алтернативни големи доставчици като Аржентина и Бразилия да направят необходимата промяна.

Трудно е да се определи количествено колко не-ГМО царевица се произвежда в САЩ и тези данни не се проследяват от Министерството на земеделието на САЩ, каза агроикономистът от университета Пърдю Майкъл Лангемайер.

На теория има достатъчно земеделски земи в САЩ, произвеждащи някаква форма на небиотехнологична царевица, за да се отговори на текущото търсене на внос в Мексико, според анализ на Ройтерс на данни на Министерството на земеделието на САЩ (USDA).

Американските фермери засяха и ожънаха около 5,7 милиона акра небиотехнологична царевица за зърно през 2022 г. – около 7 процента от общите акри царевица в страната, според последните данни на USDA.

Мексико потвърди забраната за внос на генномодифицираната царевица от 2024 г.

Мексико е внесло общо 17,3 милиона тона от юли 2021 г. до юни 2022 г., като 16,9 милиона тона идват от САЩ, според данни за търговията. Производството на този обем царевица ще отнеме около 3,9 милиона акра, ако всеки акър даде последния среден добив на царевица от около 172 бушела на ожънат акър, според данните на USDA.

Останалият обем, насочен към Мексико, идва от Бразилия, Аржентина и Европейския съюз, каза икономистът Мириам Морат от Международния съвет по зърното.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
838 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.12.06 | 00:34

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 22 години съм) Секс модел съм) Обикновено продавам моите XXX снимки. Днес можете да ги видите безплатно. Ето връзката ➤ Ja.cat/id398062 (Копирайте връзката и я отворете в браузъра си)

Добави коментар

Водещи новини