Експерт: Над 250 евро на мегаватчаса е прогнозата за газа за януари

  • 21 декември 2022 10:11

  • 629
  • 3
Експерт: Над 250 евро на мегаватчаса е прогнозата за газа за януари
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Над 250 евро на мегаватчаса е нашата прогноза за цената на газа за януари. Успокоително е, че Турция създава газов хъб, с помощта на "Газпром". Ще миксират газ от различен произход - руски, египетски, азербайджански, ирански, който ще е собственост на турската компания "Боташ". Ще купуваме от тях. Това заяви енергийният експерт Иван Хиновски за "Твоят ден".

"За януари 2023 г. искането е 30% нагоре на цената на газа заради Чирен. Потребява се скъп газ, нагнетен по времето на високите цени на суровината. През Турски поток обаче се движи 99% руски газ през посредници. През 2023 г. имаме ангажирани количества на LNG слотове и договорки за внос на втечнен газ. В Турция и Гърция имаме обезпечени слотове, трябва да живеем спокойно, газов недостиг няма да има", успокои експертът.

Иван Хиновски: Повишенията в цената на газа ще започнат след Нова година

По думите му е неизбежен ръстът на цените на оранжерийните зеленчуци заради скока на газа. "Ще скочат цените на домати, краставици, спанак. Цената на природния газ и горивата е основна компонента в тяхната стойност. Таванът на цената на газа няма да ни се отрази, защото 180 евро на мегаватчаса е много висока сума. 150-160 евро е нашият таван. Фючърсни сделки между големи играчи като Китай и Катар може да повишат цените на борсите, а Русия също опитва да продава газ чрез посредници", обясни той. И допълни, че срокът за затваряне на въглищните централи трябва да се удължи след 2038 г.

Според него най-важно е да се завърши терминалът в Александруполис. "При арбитраж с "Газпром" има много правни условия, които са в наша полза. Ние всеки ден сме спазвали договора, би трябвало да сме в силната позиция. България спешно трябва да приеме нова енергийна стратегия, защото системата ни не може да акумулира голямо количество енергия от възобновяеми източници", алармира Хиновски. 

Последвайте канала на

Калина Христова
629 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.12.21 | 12:23

3
e kak taka 250 e bre ta nali evrogeiovete glasuvaha cenata da e maksimum 180e a te pe dalite mogat da opredeliat samo cenata na vursovete tce sa tehni.
Емѝ...

2022.12.21 | 10:51

1
"енергийният експерт Иван Хиновски" - Хиновски не е експерт, а некадърник, тунеядец, партиец от БКП и доносник с агентурно име Хабов.
ах просто Еми

2022.12.21 | 12:13

2
на едни агенти на дс се радвате, когато са вербувани от краварите и припяват в тяхна полза, обаче други агенти на дс ги плюете хахаха

Добави коментар

Водещи новини