Експерт: Над 250 евро на мегаватчаса е прогнозата за газа за януари

  • 21 декември 2022 10:11

  • 609
  • 3
Експерт: Над 250 евро на мегаватчаса е прогнозата за газа за януари
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Над 250 евро на мегаватчаса е нашата прогноза за цената на газа за януари. Успокоително е, че Турция създава газов хъб, с помощта на "Газпром". Ще миксират газ от различен произход - руски, египетски, азербайджански, ирански, който ще е собственост на турската компания "Боташ". Ще купуваме от тях. Това заяви енергийният експерт Иван Хиновски за "Твоят ден".

"За януари 2023 г. искането е 30% нагоре на цената на газа заради Чирен. Потребява се скъп газ, нагнетен по времето на високите цени на суровината. През Турски поток обаче се движи 99% руски газ през посредници. През 2023 г. имаме ангажирани количества на LNG слотове и договорки за внос на втечнен газ. В Турция и Гърция имаме обезпечени слотове, трябва да живеем спокойно, газов недостиг няма да има", успокои експертът.

Иван Хиновски: Повишенията в цената на газа ще започнат след Нова година

По думите му е неизбежен ръстът на цените на оранжерийните зеленчуци заради скока на газа. "Ще скочат цените на домати, краставици, спанак. Цената на природния газ и горивата е основна компонента в тяхната стойност. Таванът на цената на газа няма да ни се отрази, защото 180 евро на мегаватчаса е много висока сума. 150-160 евро е нашият таван. Фючърсни сделки между големи играчи като Китай и Катар може да повишат цените на борсите, а Русия също опитва да продава газ чрез посредници", обясни той. И допълни, че срокът за затваряне на въглищните централи трябва да се удължи след 2038 г.

Според него най-важно е да се завърши терминалът в Александруполис. "При арбитраж с "Газпром" има много правни условия, които са в наша полза. Ние всеки ден сме спазвали договора, би трябвало да сме в силната позиция. България спешно трябва да приеме нова енергийна стратегия, защото системата ни не може да акумулира голямо количество енергия от възобновяеми източници", алармира Хиновски. 

Калина Христова
609 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.12.21 | 12:23

3
e kak taka 250 e bre ta nali evrogeiovete glasuvaha cenata da e maksimum 180e a te pe dalite mogat da opredeliat samo cenata na vursovete tce sa tehni.
Емѝ...

2022.12.21 | 10:51

1
"енергийният експерт Иван Хиновски" - Хиновски не е експерт, а некадърник, тунеядец, партиец от БКП и доносник с агентурно име Хабов.
ах просто Еми

2022.12.21 | 12:13

2
на едни агенти на дс се радвате, когато са вербувани от краварите и припяват в тяхна полза, обаче други агенти на дс ги плюете хахаха

Добави коментар

Водещи новини