Иван Хиновски: Повишенията в цената на газа ще започнат след Нова година

  • 29 ноември 2022 09:08

  • 761
  • 3
Иван Хиновски: Повишенията в цената на газа ще започнат след Нова година
© БНТ
Слушай новината Слушай новината

Цената на газа се определя от много фактори – цената на азерския газ, състоянието на „Чирен“, цената LNG и тогава КЕВР определя цената. Считам че трябва да се доверим на методиката на КЕВР за определяне на цената. Това каза енергийният експерт Иван Хиновски в предаването „Денят започва“ по БНТ. 

По думите му голямо увеличение ще има през следващия сезон, май – юни, защото търсенето ще започне отново. И добави, че повишенията след Нова година, когато започват изчерпване на нашите хранилища. 

Китай сключи рамков договор с Катар за доставка на газ със 17 годишен срок. Имаме голямо количество изтеглен газ предназначен за Китай, каза още той. 

Енергийният експерт коментира и цената на газа, които ЕС се опитва да наложи. 

Необходима е дерогация на свободния пазар на ЕС. Налагането на тава е антипазарна мярка. Има становища, че това ще доведе до тежка икономическа криза. Фон дер Лайен е заразена от политиците в нашия парламент. В това няма никакъв смисъл, посочи Хиновски. 

КЕВР: Може цената на приридния газ да скочи с по-малко от 18%

Всички условия, по които работи българския пазар показват, че не се очакват увеличения на цената на газа. Убеден съм, че до края на зимата няма да има високи сметки. Няма пазарно основание за това, добави Хиновски. 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
761 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.29 | 15:26

3
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

2022.11.29 | 10:34

2
Поредния номенклатурен кадър. Този път е 'експерт'. Тия е руското посолство въртят все едни и същи муцуни. Говнояди продажни. Няма да умрем от студ и ще надживеем проклетата ви империя.

2022.11.29 | 09:33

1
изключително куха, гадна, долна, подлога

Добави коментар

Водещи новини