Светослав Бенчев: Преместването на активите на "Лукойл" у нас няма да се отрази на цените на пазара

  • 22 ноември 2022 08:57

  • 731
  • 4
Светослав Бенчев: Преместването на активите на "Лукойл" у нас няма да се отрази на цените на пазара
© БНТ

Преместването на икономическите активи на "Лукойл" в България няма да се отрази сериозно на цените на пазара. Това заяви в студиото на "Денят започва" Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

По думите му рафинерията трябва да работи с руски петрол, за да може да реализира печалба, която в последствие да влезе в държавната хазна.

"Рафинерията "Лукойл" трябва да оперира с руски петрол и да може да изнася тези продукти. На първо място с руски петрол, защото ако не обработва този руски петрол, няма да има тази разлика между Брент и Уралс. Така печалбата ще бъде никаква и колкото е по-голяма разликата, толкова по-голяма ще е и печалбата, толкова повече ще е и данъкът, който рафинерията ще плати в България. И е нормално да се продължи да се работи с руски петрол", обясни Бенчев.

От 1 януари 2023 г. "Лукойл" ще отчита всичките си приходи в България

По отношение на факта защо трябва да изнася рафинерията, той каза, че продукцията, която тя прави, е доста голяма и около 40% от нея се реализира на българския пазар. Не може да прави по-малко, защото няма да бъде рентабилна и няма да плаща много данъци.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
731 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Наблюдател от Германия

2022.11.22 | 10:05

4
Т.е. те ще са на "нула" плащане на корпоративен данък печалба поне докато не изконсумират старите си загуби! А вие им вярвайте, че ще видим данък печалба от Лукойл, само че на кукуво лято!
Наблюдател от Германия

2022.11.22 | 10:03

3
Това с плащането на данъци в бъдеще е голяма PR лъжа! Фирмата е натрупала толкова големи данъчни загуби от последните 10 години, които ще бъдат приспадани от очакваните печалби.

2022.11.22 | 09:31

1
ha stiga bre ta nali ciganskiat premier i slugata mu delianco ni proglushiha ushite te shte namaliat gorivata sas 1 lev
аз

2022.11.22 | 09:55

2
ще проверят ли източниците на финансиране дали са законни?

Добави коментар

Водещи новини