ЕК все още няма позиция дали "Лукойл Нефтохим" може да изнася преработени продукти

  • 02 декември 2022 12:52

  • 361
  • 2
ЕК все още няма позиция дали "Лукойл Нефтохим" може да изнася преработени продукти
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Европейската комисия все още няма позицията за това дали бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим" може да изнася продукция, произведена от руски петрол.

"Нямаме актуална информация по въпроса. Оставаме в контакт с българските власти", каза говорител на Еврокомисията, предава БНТ. 

В интервю служебният пример Гълъб Донев изрази очакване до края на седмицата да има позицията на Брюксел по този въпрос.

България получи дерогация от шестия пакет от санкции срещу Русия, които включва забрана за вноса на руски петрол по море. Забраната влиза в сила в понеделник, на 5 декември.

ЕК: България не може да препродава руски петрол, дори преработен

Дерогацията за България предвижда страната да продължи да получава руски петрол до 31 декември 2024 . за договори сключени преди 4 юни 2022 г. или анекси съм тях. Доводът на България за искане на дерогацията беше, че рафинерията в Бургас може да работи само с руски петрол.

Българското правителство смята, че и след влизане в сила на санкциите, продукцията, произведена от руски петрол в "Лукойл" може да бъде изнасяна за трети държави.

Първоначалната реакция на Европейската комисия беше, че това не е предвидено в дерогацията за България. В момента българското правителство и Брюксел водят разговори за изясняване на позициите.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
361 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.12.02 | 13:08

2
ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ЯСНО И КАТЕГОРИЧНО ЗАЯВИ ЧЕ НЕ МОЖЕ! ТРЯБВА ДА ДОЙДЕ НАТО ДА ГО НАБИЕ В ТИКВИТЕ НА БГ МАФИОТИТЕ.

2022.12.02 | 13:07

1
БНТ ЛЪЖАТ КАТО БЪЛГАРСКИ ЦИГАНИ

Добави коментар

Водещи новини