Работодателите настояват незабавно да стане ясно какви ще са цените на газа

  • 07 юли 2022 20:51

  • 1272
  • 1
Работодателите настояват незабавно да стане ясно какви ще са цените на газа
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

„Булгаргаз“ предлага увеличена на цената на газа с 32% от този месец. Възможно е азерските доставки да намалят малко цената на синьото гориво, но тенденцията е за ръст на цените на газа в световен мащаб.

От своя страна работодателските организации у нас призоваха незабавно да стане ясно какви ще са цените на газа, за да могат да планират дейностите си, а от „Булгаргаз“ признават, че трудно се намират доставчици на суровината. 

В едно от предприятията в Мездра се произвежда керамика. Клиентите му са по целия свят. Природният газ е основен енергоизточник. Миналата година той е струвал 180 хиляди лева. Само до средата на тази година тук са платили над 330 хиляди лева. 

Не е ясно колко ще бъде запълнено газовото хранилище в Чирен до началото на зимата

„Това за нас е пагубно. В момента работим 162 души тук, ако така продължават цените, клиентите няма да са готови за нови увеличения и вървим към затваряне, тези хора и семействата им трябва да идат на улицата“, заявява пред БТВ оперативният директор Преслав Христов.

Ето защо заради цените на газа и многото неизвестни около тях, работодателите настояват за свикване на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

„Ние трябва да имаме някаква предвидимост, прогнозируемост какви са плановете на правителството, как ще се осигурят доставките, особено с оглед на предстоящия зимен сезон“, каза Мария Минчева, зам.-председател на БСК.

Според Изпълнителния директор на "Булгаргаз" Людмил Йоцов се прави всичко възможно да се да се осигурят доставки на синьо гориво.

„Към момента можем да кажем, че за август и септември има договорени частични количества, октомври, ноември и декември – опитваме се, освен дългосрочни договори с азерите, към момента нямаме нищо друго договорено“, отбеляза Людмил Йоцов.

Енергийни експерти са убедени, че Европа трябва да се подготви за трудни зимни месеци заради непредвидимото поведение на "Газпром".

„Ние бяхме първите, на които беше спрян руският газ и оттогава минаха 4-5 месеца. Ако сме проспали това време, трябва да ви кажа, че оттук-насетне ще бъде много по-трудно на „Булгаргаз“ да осигури доставките през зимния период“, коментира енергийният експерт Васко Начев.

От предприятието за керамика в Мездра казват, че разходите им за синьо гориво за една година са се увеличили с 500 процента.

Мая Йорданова
1272 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
чакайте малко

2022.07.08 | 00:02

1
сега са заети в тържището народен парламент, купува се така де осигурява се подкрепа за правителството на прокопиев и кръга капитал хахаха

Добави коментар

Водещи новини