Светът преживява глобална енергийна криза

  • 06 май 2022 18:24

  • 1264
  • 3
Светът преживява глобална енергийна криза
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

"Световната общност е изправена пред първата си глобална енергийна криза. Санкциите срещу Русия и ответните мерки ще имат големи последици за енергийния пазар". Това заяви във Виена Фатих Бирол - изпълнителен директор на Международната агенция по енергетика (МАЕ), предаде БНТ.

"Смятам, че сме в разгара на първата глобална енергийна криза. През 70-те години на миналия век преживяхме нефтена криза, която имаше големи последици за икономиката и инфлацията. Но тогава беше само нефт. Нека не забравяме, че Русия е износител номер едно на нефт в света и износител номер едно на природен газ в света, както и основен играч на пазара на материали, които се използват в енергийния сектор. Ето защо санкциите, наложени на Русия, или политическите решения на Кремъл имат и ще имат сериозни последици за енергийния пазар", заяви Бирол на брифинг във Виена.

Асен Василев: Ще поискаме изключение от ембаргото за руски петрол

Според думите му, би било твърде оптимистично да се смята, че сегашната нестабилност на енергийния пазар ще отмине скоро и светът ще се върне към дните на ниски цени и стабилни пазарни условия.

"Това е причината да работим с много правителства, опитвайки се да ги подкрепим в решението да намалят зависимостта си от Русия и да сведат до минимум въздействието върху икономиките и жителите си", обясни Бирол.

Ръководителят на МАЕ предупреди също, че следващите няколко години няма да са лесни, но светът трябва да е готов да преодолее предизвикателствата.

Мая Йорданова
1264 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Едингладен

2022.05.06 | 21:37

3
Може да сте гладни и на студено Важно е на Путин да му е зле Да ви е 4 лева горивото

2022.05.06 | 21:28

2
Pежисирана кpиза. Налагат cанкции върxy ce бе cи.
наздраве

2022.05.06 | 19:55

1
не не само европка-умната го преживява , тук в Сърбия сме си добре

Добави коментар

Водещи новини