БАБХ: ЕК облекчи ограниченията за търговия със свинско месо в почти цяла България

  • 20 март 2022 11:19

  • 1184
  • 4
БАБХ: ЕК облекчи ограниченията за търговия със свинско месо в почти цяла България
© Pixabay (архив)
Слушай новината Слушай новината

Европейската комисия (ЕК) облекчи ограниченията при производството и търговията на свине и свинско месо, наложени поради разпространението на заболяването "Африканска чума по свинете" (АЧС), за цялата територия на България, с изключение на няколко общини в четири области -  Благоевград, Пазарджик, Пловдив и Варна.

Това съобщиха от Българската агенция по безопаност на храните ( БАБХ). Промяната е в сила от 19 март 2022 г., съгласно изменение на приложение I към Регламента за изпълнение (ЕС) 2021/605 за определяне на специални мерки за контрол във връзка с АЧС. Разхлабването на режима стана възможно благодарение на ефективността на мерките за контрол на болестта "АЧС" при домашни свине в България, посочват от агенцията.

Откриха още едно огнище на АЧС - този път в нерегистрирано лично стопанство в село Красново

В ограничителни зони III остават землищата на общините Сандански, Струмяни и Петрич в област Благоевград; в област Пазарджик – общините Пазарджик, Панагюрище, Лесичево, Септември и Стрелча; в област Пловдив – общините Пловдив, Хисар, Съединение, Марица и Родопи, а в област Варна – общините Бяла и Долни Чифлик. Комуникацията между БАБХ и ЕК по отношение на останалите региони продължава.

България стриктно спазва Регламента за изпълнение (ЕС) 2021/605, в който са разписани правилата за търговия с живи свине, свинско месо и продукти от свинско месо от държави, констатирали и докладвали случаи на АЧС при домашни и диви свине. Целта на регионализирането и въведените ограничения в териториите от Част III е да се предотврати разпространението на АЧС и да се защити единният пазар и международната търговия на ЕС, обясняват от БАБХ.

С новото регионализиране от Част III в Част II свиневъдите от тези области могат да се възползват от облекчения в режима за търгуване на свинско месо и продуктите от него, произведени от местните ферми, в ЕС.

Огнището на африканска чума в село Красново е обезвредено

От агенцията напомнят, че АЧС е заболяване с икономическо отражение върху свиневъдния сектор. Месото, произведено и добито в региони, в които вирусът е бил установен, е напълно безопасно за консумация от човека.

Филип Епитропов
1184 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Лекар ихтиманец

2022.08.26 | 19:55

4
След като успяха да съсипят свинефермите.
мишо

2022.03.20 | 13:59

3
Ами всички ни налагат своите простотии и ЕС и НАТО и кой ли още не. Ама ние сме си виновни защото каквото ни кажат и веднага се съгласяваме и го правим , че и благодаря им казваме. Да излизаме от ЕС, че и без това ни съсипаха земеделието, енергетиката, живитнивъдството, и вкякакви производства, които имахме. Непрекъснато ни санкционират за каквото им хрумне и каквото ни дадат като пари ние сто пъти повече връщаме като глоби. Англия след Брекзита се освободиха, не си платиха неустойките, правят си каквото си искат и даже акъл ни дават и имат претенции към нас и те.
Рени

2022.03.20 | 13:51

2
Абе, дупедавци българи и вие от поръчковата и ненужна БАБХ, защо трябва пак някой отвън да ни нарежда кога и какво да ядем бе!!!!

2022.03.20 | 13:19

1
БАБХ е най неработещия боклук в държавата

Добави коментар

Водещи новини