Откриха още едно огнище на АЧС - този път в нерегистрирано лично стопанство в село Красново

  • 19 август 2021 18:29

  • 2517
  • 0
Откриха още едно огнище на АЧС - този път в нерегистрирано лично стопанство в село Красново
© Gettyimages (архив)

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на африканска чума по свинете (АЧС) в нерегистрирано лично стопанство в село Красново, община Хисаря, област Пловдив.

Положителният резултат от пробите е потвърден днес от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София. Това съобщиха от пресцентъра на БАБХ. В засегнатия „заден двор“ се отглеждат 5 животни – 2 свине-майки, едната от които с 3 неотбити прасета. 

Откриха огнище на чума по свинете във ферма в Априлци

По време на проверка, инспекторите от Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) в Пловдив са установили, че животните са с изявени симптоми за вируса на африканска чума по свинете. Предприети са мерки за контрол и ликвидиране на заболяването съгласно правилата на европейското и националното законодателство и Плана за спешни действия при контрол на АЧС.

Животните са умъртвени по хуманен начин и са обезвредени при спазване на нормативните изисквания. Определена е 3-километрова предпазна зона около огнището, в която влиза село Красново. Определена е също и 10-километрова наблюдавана зона, в която влизат селата Мало Крушево, Беловица, Старосел, Кръстевич и Драгомир в област Пловдив, както и село Дюлево в област Пазарджик. 

МС прие План за предотвратяване разпространението на АЧС в България 2021 - 2023 г.

Свиква се областна епизоотична комисия утре, 20 август 2021 г., в Областна администрация - Пловдив, съобщиха от пресцентъра на БАБХ.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2517 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини