Германия спира оръжейния износ за Казахстан

  • 08 януари 2022 08:09

  • 1482
  • 3
Германия спира оръжейния износ за Казахстан
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Германия е спряла износа на оръжие за Казахстан заради размириците там, съобщава БТА.

Направени са необходимите стъпки подобни стоки да не бъдат изнасяни за централноазиатската република. Миналата година са издадени 25 разрешения за доставки на оръжие за Казахстан на обща стойност около 2,2 милиона евро. Това е сравнително нисък размер, но спирането на този вид експорт е било сметнато за нужно с оглед на сегашната обстановка там.

Близо 4000 души са арестувани заради безредиците в Казахстан

Алмати, най-големият град в Казахстан и негова икономическа столица, от дни е арена на безредици, включително и на опожаряване на държавни учреждения и масови мародерства. Най-голямата от години вълна на протести беше предизвикана от негодувание срещу значителното повишение на цените на горивата по бензиностанциите в богатата на петрол и газ бивша съветска република с население от над 18 милиона души. Впоследствие те прераснаха в антиправителствени протести.

В отговор президентът Касъм-Жомарт Токаев уволни правителството, а после в сряда вечерта армията се намеси в Алмати. Оглавяван от Русия военен съюз на бивши съветски републики, Организацията на Договора за колективна сигурност, пък изпрати десантни части като част от мироопазващи сили.

Вчера Токаев нареди да се стреля без предупреждение по протестиращите, които заплашват оцеляването на авторитарното му управление.

Мая Йорданова
1482 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Георги

2022.01.10 | 16:22

3
Късогледо.Отварят ниша за рускште оръжия.Путин пак ще спечели.
гкк

2022.01.08 | 09:43

2
тепък са се скъсали да копуват немско оръжие

2022.01.08 | 08:39

1
И отново ФАЩ, искат да сеят демокрация...

Добави коментар

Водещи новини