Засилва се натискът върху Борис Джонсън за яснота за партито на "Даунинг стрийт"

  • 12 януари 2022 06:35

  • 923
  • 1
Засилва се натискът върху Борис Джонсън за яснота за партито на "Даунинг стрийт"
© Getty Images

Британският премиер Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е е подложен на силен натиск от целия политически спектър публично да заяви дали е присъствал на градинското парти през май 2020 година на "Даунинг стрийт" в пълно нарушение на правилата на локдауна, предаде БНР. 

Лейбъристката партия и останалите партии в опозиция, както и депутати от управляващата Консервативна партия на Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е искат незабавен отговор от премиера. Те са надяват да го получат по време на редовните в сряда въпроси към премиера в парламента.

Вчера по време на разгорещени сцени в Камарата на общините заместник-лидерът на лейбъристите Анджела Рейнър заяви, че премиерът "може да бяга, но не може да се скрие" от нарушенията, след като той не се яви в парламента. Лидерът на шотландските консерватори Дъглас Рос заяви, че Джонсън трябва да подаде оставка, ако се установи, че е нарушил правилата на локдауна. Един от дарителите на Консервативната партия също открито предупреди премиера да внесе яснота или да се оттегли.

Смъртните случаи от COVID-19 на Великобритания вече са над 150 хил.

До момента Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е отказва да заяви дали е присъствал на партито. Има свидетели обаче, че на 20 май 2020 година на "Даунинг стрийт" са се събрали около 40 души, сред които са били премиерът и съпругата му.

Дъглас Рос заяви, че много депутати на торите са разгневени и може да се стигне до изпращане на писма до председателя на "Комитет 1922" Греъм Брейди с искане на вот на недоверие. Ако Брейди получи 54 такива писма ще трябва да бъде свикан такъв вот и ако Джонсън го загуби, ще се стигне до избор на нов лидер. Журналисти съобщават, че са чули в парламента реплики от рода на "Партията трябва да се отърве от него". 

Междувременно проучване на YouGov показа, че за първи път повече от 50% процента от анкетираните са призовали за оставка на премиера.

Теодора Александрова
923 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.01.12 | 07:12

1
По-големите деца масово отказват в училище да носят маски и да се тестват .Щом и на тези послушковци им писна смятайте.

Добави коментар

Водещи новини