ЕК ще предложи мерки срещу високите цени на тока

  • 06 октомври 2021 11:20

  • 548
  • 0
ЕК ще предложи мерки срещу високите цени на тока
© Pixabay

Европейската комисия ще предложи следващата седмица мерки срещу високите цени на енергията. Това съобщи пред Европейския парламент еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон.

Тя коментира, че ръстът на цените на енергоносителите създава неочаквана криза, която засяга целия свят и ЕС не може да остане встрани от тези събития. По нейните думи причините са няколко, включително възобновяването на икономическата дейност след първите месеци на пандемията, ограничените запаси от газ в ЕС и необичайно студената пролет тази година.

Пазарни проучвания показват, че цените са се повишили временно, но те ще останат високи до края на зимата. Спад се очаква идната пролет, посочи еврокомирасят.

По думите ѝ ако не бъдат предприети мерки, енергийните цени може да затруднят европейското икономическо възстановяване. Необходими са политически мерки, включително предоставяне на държавна помощ на по-малките фирми, заяви Симсон.

В Гърция ще компенсират домакинствата заради високите цени на тока

Според нея поскъпването на енергията не се дължи толкова на европейския подход за по-чисто производство, колкото на зависимостта от изкопаемите горива и неизбежните колебания в техните цени. Имаме нужда от повече възобновяема енергия и повишаване на енергийната ефективност, трябва да преследваме целта до 2030 г. в Европа 65 на сто от произвеждания ток да бъде от възобновяеми източници, допълни еврокомисарят. 

Десислава Станева
548 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини