"Газпром" е готова да увеличи доставките на газ за Европа

  • 26 септември 2021 15:36

  • 1428
  • 1
"Газпром" е готова да увеличи доставките на газ за Европа
© gettyimages

Руският енергиен гигант "Газпром" е готов да увеличи доставките на газ за Европа, съобщи агенция "Интерфакс", позовавайки се на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, цитирана от БТА.

Песков е казал още, че "Газпром" е заинтересован от сключване на повече договори за доставка на газ за Европа.

Полша се отказва от Газпром

В момента цената на природния газ в ЕС е рекордно висока, а токът на британския спот-пазар се увеличи със 700 процента заради недостига на газ, предизвикан от свиването на доставките от страна на Газпром".

Руският президент Владимир ПутинВладимир Путин Владимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През отказва да продава повече газ през Украйна и държи на газопровода „Северен поток 2". Въпросът е дали Русия не води тази игра, за да форсира завършването на проекта, допускат експерти.

Руският енергиен гигант доставя по-малко газ за ЕС, макар че цените са високи и те подозират зад това поведение специална тактика. Но отбелязват, че това не е единствената причина за повишаването на цените. Цената на газа на едро сега на моменти надхвърля 70 евро за мегаватчас, докато в разгара на пандемията цената бе едва пет евро. Европа изпитва остър недостиг на газ - хранилищата са необичайно празни за сезона. А потребностите няма как да бъдат задоволени на ниски цени.

„Високите цени се дължат най-вече на изненадващото повишено търсене в международен мащаб", казва анализаторът на енергийния пазар Ханс Кьониг.

Цените на втечнения газ, който се доставя по море, са се повишили в световен мащаб поради увеличеното търсене в Азия. Недостигът на газ в Европа може да бъде ликвидиран с допълнителни доставки от Русия, но "тя не осигурява очакваните от пазарите количества", посочва Том Марцек-Мансер от лондонската консултантска компания ICIS. Той подчертава, че проблемът не е в капацитета на газопроводите. Според Марцек-Мансер, вероятните версии са две. Първата е, че руският държавен концерн „Газпром" има вътрешни проблеми, които не му позволяват да произведе достатъчно газ. „Зимата в Русия бе дълга и запасите от газ са необичайно малки", посочва той.

Част от проблемите е наличието на технически затруднения, и най-вече отпадането от експлоатация на една голяма компресорна станция. А освен това Турция и Китай внасят все повече газ от Русия, тъй като търсенето там е много високо. Втората възможна интерпретация е, че Русия и „Газпром" ограничават износа за Европа съзнателно и по стратегически причини - като не покриват допълнителното търсене, казва Марцек-Мансер. И така вероятно се цели оказването на натиск за ускоряване на сертифицирането на „Северен поток 2". Газопроводът е почти готов, но заради липсата на сертификация още не работи.

Мая Йорданова
1428 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.09.26 | 17:53

1
Високите цени в Европа се дължат на некадърността на европейските "управленци", като почне човек от Уруспа фон Лайнен и майка ѝ Адолфина и свърши с тиквите у нас.

Добави коментар

Водещи новини