Полша се отказва от Газпром

  • 15 септември 2021 14:59

  • 998
  • 1
Полша се отказва от Газпром
© Pixabay

В навечерието на откриването на газопровода „Северен поток 2“, през който руският газ ще отива директно в Германия по дъното на Балтийско море, пълномощният представител на полското правителство за стратегическа енергийна инфраструктура Пьотр Наймски потвърди, че Полша ще стане независима от руските газови доставки от 2023 г., съобщава брюкселският портал Euractiv, цитиран от "Фокус".

Наимски изрази надеждата си, че газопроводът Baltic Pipe ще бъде напълно въведен в експлоатация от 1 октомври 2022 г. „Няма да подновим договора с руския „Газпром“, добави той на пресконференция.
 

Полша е в процес на диверсификация на енергийните си източници. Газификацията е важен процес, насочен към ограничаване на зависимостта на страната от въглища. „Количеството газ, което ще използваме в Полша, ще нарасне с около 50 % до 2030 г. или малко след това“, добави Наимски. По думите му, тъй като полската компания Gaz-System изгражда междусистемни връзки със съседните страни, това ще позволи да се внася „целият газ, необходим за икономиката, а не от руски източници“.

Полският президент отказва да се срещне с Меркел по време на визитата ѝ във Варшава
Baltic Pipe е проект за газопровод, свързващ норвежки газови находища с Дания и Полша. След въвеждане в експлоатация, пропускателната способност на газопреносната система ще възлиза на 10 милиарда кубически метра годишно. Наимски обясни, че забавянията в строителството са свързани с определени екологични проблеми, „които сега се решават от нашите датски партньори“.

Чрез Baltic Pipe и друга инфраструктура Полша ще бъде напълно свързана със западноевропейските пазари, включително пазарите на суровини. „Ако е необходимо, ще можем да закупим още газ“, добави Наимски. На нивото на европейския пазар вносният газ от Русия и Норвегия се смесва и продава: „В този случай това (откъде идва газът - забележка на редактора) няма значение от гледна точка на сигурността“.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
998 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.09.15 | 20:58

1
А нас Първанката ни омъжи за русландия за следващите 50 години, да им лижем бонбонките.

Добави коментар

Водещи новини