"Газпром" отново спря доставките на газ през тръбопровода "Ямал-Европа"

  • 08 ноември 2021 13:34

  • 556
  • 2
"Газпром" отново спря доставките на газ през тръбопровода "Ямал-Европа"
© gettyimages

Газовият поток на компанията "Газпром" през тръбопровода "Ямал-Европа" между Русия и Германия отново тръгна в обратна посока (на изток) в събота, като в понеделник газовият пренос спря напълно, показват данни на уебсайта на германската преносна компания Gascade, цитирани от Ройтерс.

Потоците на синьото гориво в Германия на пункта за измерване Mallnow, който се намира на границата с Полша, бяха възобновени миналия четвъртък, след като последното подаването на газ беше факт на 30 октомври, но преносът спрямо отново в събота, което е негативен фактор за европейските пазари на газ в началото на зимата.

Новината за новото спиране на пренос през тръбопровода "Ямал-Европа" доведе до поскъпване на синьото гориво, като декемврийските фючърси на нидерландския газов хъб TTF, които се считат за европейски еталон, се повишиха в началото на търговията в понеделник с 10% към 81 евро за мегаватчас.

Руското посолство: "Газпром" увеличи количествата газ за България на по-ниска цена

Обратните потоци - когато Германия изпраща газ в посока Полша през "Ямал-Европа" правят невъзможно "Газпром" да започне да доставя допълнителни обеми газ за попълване на европейските хранилища от понеделник, съгласно заповед, издадена от руския президент Владимир Путин в края на октомври.

Анализаторите също така отбелязаха, че Русия не е резервирала допълнителен капацитет за ден напред нито в Mallnow, нито през украинските газоразпределителните станции Суджа и Сохрановка, които са друго трасе за износ на руски природен газ за Европа. Това допълнително помрачава надеждите за допълнителни доставки в Европа в понеделник.

"Газпром" също така не планира да предлага газ за европейския спот пазар на своята електронна платформа за продажби тази седмица, показват данните на сайта на компанията.

На този етап от "Газпром" не коментират информацията на Ройтерс.

Калина Христова
556 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
няма

2021.11.08 | 14:04

1
няма проблеми, ние ще им доставяем ефтина диверфицирана газ от интерконектора с гърция. боко каза, че е готов и ще получаваме от там ефтина газ и ще сме независими. нищо нямало да зависи от нас

2021.11.08 | 15:15

2
То бива неграмотност, но твоето бие рекорди. И тръгнал да коментира. Време е Господ да си прибере бракуваното производство!

Добави коментар

Водещи новини