Гледай на живо

Евро 2020: Хърватия - Шотландия 2:1

Завърналите се от чужбина българи раздвижиха имотния пазар

11 юни 2021 17:08

Завърналите се от чужбина българи раздвижиха имотния пазар
© pixabay
930 1

Сериозен ръст на обема от сделки на имотния пазар у нас показват данните за първото тримесечие на 2021 година. Общо за цялата страна увеличението е със 17%.

Във Варна ръстът е 1%.

Според председателя на Национално сдружение "Недвижими имоти" Добромир Ганев пред БНР, една от основните причини за тази положителна тенденция е големият брой на завърнали се от чужбина българи.

Ръст на цените на жилищата във Великобритания с близо 11% през май

"Около 37 хиляди наши сънародници са се завърнали от чужбина и са се регистрирали с постоянен адрес в България. Те се връщат у нас с идеята да си купят имот и да живеят и работят тук. Около 25% са българите, завърнали се от Турция", коментира Добромир Ганев.

Той допълни, че има още няколко причини за добрите показатели на имотния пазар у нас за първите три месеца на тази година. Сред тях са изгодните оферти на банките и ниските лихви на жилищните кредити, както и несигурната политическа обстановка. Положителни тендценции се забелязват при търговските площи след отпадането на строгите противоепидемични мерки. Той очаква раздвижване и на пазара на наемите, особено след връщането на студентите към присъственото обучение.

Данните за жилищното строителство показват, че Варна и Бургас изостават от другите големи градове по отношение на започнато ново строителство, но бележат ръст при издадените разрешения за строеж. Добромир Ганев коментира и тенденцията за по-малка чиста жилищна площ при новото строителство.

Например, купуваш апартамент 70 квадратни метра, от които обаче чистата жилищна площ е 60, а останалите 10 квадратни метра са общи части. Според експерта това разминаване се дължи на различните наредби за площообразуване, но беше категоричен, че купувачите не са ощетени.

Мая Йорданова
930 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Да

2021.06.12 | 08:52

1
Да

Добави коментар

Водещи новини