Петролът поевтинява заради опасения за намалено потребление след ескалиране на пандемията в Индия

  • 21 април 2021 15:31

  • 526
  • 1
Петролът поевтинява заради опасения за намалено потребление след ескалиране на пандемията в Индия
© gettyimages

Петролът продължава да поевтинява за втора поредна сесия на търговия с оглед на опасения, че голямото огнище на COVID-19 в Индия може да доведе до рязко намаляване на търсенето от страна на третия в света петролен вносител.

Днес Индия съобщи за ново рекордно нарастване с повече от 200 хиляди на заразените с корона за седми пореден ден.

ОПЕК повиши леко прогнозата си за търсенето на петрол през 2021 година

Японският премиер Суга пък обяви, че до края на седмицата ще бъде взето решение за обявяване на извънредно положение в страната с оглед на рязкото увеличаване на случаите на COVID-19 в Токи и Осака.

Фючърсите на петрола брент с доставка през юни се понижават през следобедната европейска търговия с 1,5% към $65,60 и с 1,6% към $61,60 за барел на фючърсите на американския лек суров петрол WTI с доставка през май. Това представлява поевтиняване за втори поредна сесия на търговия, след като вчера и двата типа петролни фючърси също се разделиха с над 1% от стойността им.

Поевтиняването на петрола е в следствие и на индикации за напредък в преговорите около подновяване на иранската ядрена сделка от 2015 г. и след като правната комисия на Камарата на представителите на САЩ изчисти законопроект, който ще позволи за водене на антитръстови дела срещу Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) относно договореното от нея съкращаване на петролното производство.

Междувременно Американският петролен институт (API) отчете късно снощи нарастване на седмичните складови петролни запаси в САЩ с 436 хиляди барела при очаквания за тяхно понижение с бли 3 млн. барела. Вниманието на инвеститорите на стоковите борси се насочва към аналогичните данни на Енергийната информационна администрация на САЩ (EIA), които ще бъдат оповестени по-късно днес, като досегашните прогнози бяха за намаляване на складовите запаси през последната седмица с 4,4 млн. барела. След снощните данни на API обаче има риск тези прогнози да не се оправдаят.

Мая Йорданова
526 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.04.21 | 15:44

1
ТОВА Е ВТОРО ПОЕВТИНЯВАНЕ ЗА ЕДИН МЕСЕЦ, А В БЪЛГАРИЯ СЕ ВДИГАТ ЦЕНИТЕ. КАК СТАВАТ ТИЯ НЕЩА В ТАЯ МУТРЕНСКА ДЪРЖАВА

Добави коментар

Водещи новини